Unesen zec u majevička lovišta

Unesen zec u majevička lovišta

Da bi zečija populacija bila zdrava i vitalna potrebno je konstantno unositi nove jedinke, ili kako lovci kažu potrebno je osvježavati krv.

Početkom sedmice u Lopare je stigla prva tura, od ukupno planiranih 72 jedinki zeca, iz odgajivačnice iz Šamca-Crkvine.

Projekat unosa divljači Lovačko udruženje Majevica Lopare realizuje zahvaljujući projektu Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva.

Ispred kancelarije lovačkog udruženja u Loparama 18. jula u jutarnjim časovima, vozilo sa zečevima dočekali su predstavnici svih lovnih jedinica ovog udruženja te su nakon toga u transportnim kavezima odvezeni u pripremljene terene lovišta.

Inače, Lovačko udruženje Majevica Lopare broji oko 500 članova, gazduje lovištem površine 29 600 hektara. U lovištu, pored sitne divljači imaju i stabilnu populaciju srneće divljači, ali i divlje svinje.

Zahvaljujući automatskim hranilicama, koje se redovno dopunjavaju tokom cijele godine, divlje svinje su redovni posjetioci na njima, a divlje krmače se i prase u obližnjim gustišima na tim lokacijama.

U lovište se tokom godine iznosi so, dopunjuju se stara a grade i nova solila. Zadnjih godina grade se i kvalitetne visoke čeke.

Važno je naglasiti i tradiciju zasijavanja njiva za divljač kod majevičkih lovaca.

U svakoj lovnoj jedinici zasijane su bar po dvije parcele, uglavnom kukuruzom. Ove godine je obrađeno i zasijano ukupno 14 parcela, što je za svaku pohvalu, pogotovo ako se uzme u obzir da je došlo do drastičnog poskupljenja sjetvenog materijala.