Završena manifestacija “Sjećanje na dane progona i povratka” u zvorničkom džematu Glumina (FOTO)

Završena manifestacija "Sjećanje na dane progona i povratka" u zvorničkom džematu Glumina (FOTO)

U okviru dvodnevne manifestacije “Sjećanje na dane progona i povratka” sinoć je u zvorničkom džematu Glumina održana Svečana akademija.

Svečanosti su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Ismail-ef. Smajlović, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, glavni imam i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik hafiz Izet-ef. Salkanović i Mustafa-ef. Muharemović, književnik Mehmed Pargan i brojni Zvorničani.

Muftija Fazlović je istakao da Glumina ima svoju bogatu prošlost ali nikada nije bila poznatija nego što je danas.

– Ponosni smo na vas, vašu vjeru, odgovornost, djela, rad i trud.

Vaš trud i borba u ovom vremenu dugo traju.

Trideset je godina od teških kušnji s kojima ste se hrabro i mudro suočili. Nastojali ste da svojom snagom suspregnete agresiju i genocid i da im se oduprete. Dostojanstveno ste se vraćali u svoje porušene domove – kazao je muftija Fazlović.

Majke Podrinja, Srebrenice, Glumine i drugih mjesta su veliki likovi savremene povijesti, kazao je muftija. Istakao je privrženost koju prema ovom džematu imaju muslimani Glumine kao i oni koji su iz ovog mjesta ali danas žive širom Bosne i Hercegovine i svijeta.

. Dostojanstvo, briga o sebi, rad i trud Bošnjaka u Glumini i drugim mjestima Podrinja zaslužuju da svi budemo uz vas koliko god smo više u mogućnosti – kazao je muftija Fazlović.

Direktor Smajlović je u svome obraćanju istakao vrijedan rad imama ovog džemata Mevludin-ef. Smajlovića, džematskog odbora džemata Glumina, te organizacionog odbora dvodnevne manifestacije “Sjećanje na dane progona i povratka”.

– Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je još kao muftija tuzlanski dolazio često u našu Gluminu, temeljio i razvijao kvalitetu ovog džemata koju mi danas kapitaliziramo. Mnogi od vas su večeras i pretgodnih dana dali mnogo od sebe, kazao bih, za sebe jer je to ono što ćemo sresti kad budemo stali pred svoga Gospodara. U narednim danima i godinama, uz Božiju pomoć, idemo u nove pobjede – poručio je direktor Smajlović.

Prisutnima su se kratko obratili potpredsjednik Ramiz Salkić i glavni imam hafiz Izet-ef. Salkanović.

Na svečanosti je nastupio poznati interpretator ilahija i kasida Mustafa Isaković a u programu je učestvovao i tuzlanski glumac Irfan Kasumović.

U toku dana održana su sportska nadmetanja u malom fudbalu i šahu. Prvo mjesto na prvom turniru u šahu u Glumini zauzeo je Pašan Miralemović iz Križevića dok su u malom fudbalu prvo mjesto zauzeli fudbaleri tima Džafić.

(Preporod.info)