Humanitarni fond Atlanta 12 godina pomaže građanima u BiH

Humanitarni fond Atlanta osnovao je prije 12 godina Džemat zajednice Bošnjaka Georgia i tokom tih godina je kroz različite projekte uradio mnogo za Bosnu i Hercegovinu. Pored stipendiranja učenika i studenata u BiH, pružaju različite vidove pomoći posebno u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

U 2021. godinu ovaj fond osigurao je 700.000 KM od čega je oko 200.000 KM izdvojeno za stipendiranje, a preostali novac osiguran je za donacije. Ove godine bit će izdvojeno više od 800.000 KM kroz različite projekte.

– Tokom boravka u BiH u julu smo osigurali stipendije za školsku 2022/2023. godinu za 182 učenika i studenta koji su potpisali ugovore i već im je uplaćen novac za narednu školsku godinu – kazao je Feni uime Humanitarnog fonda Atlanta Fadil Cvrk.

Zbog velikog broja djece ove godine su promijenili sistem stipendiranja i uručenja donacija. Ranije su stipendije dodijeljene po općinama, a ove godine su odlučili ponuditi nešto drugo djeci te su organizirani brojni programi i druženja.

– Sva djeca, dobitnici ovih stipendija, posjetili su tri lokacije i to Potočare, Kozarac i Ilijaš. U Potočarima su bila djeca iz Podrinja i Tuzlanskog kantona, u Kozarcu su bila djeca iz Krajine, dok su se u Ilijašu okupila djeca iz Hercegovine, Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona – istaknuo je Cvrk.

Za projekte stipendiranja ove godine za 182 djece uplatili su 220.000 KM. Ove godine devet ranijih stipendista je završilo studiranje i dobili su zvanja magistara i doktora, dok je prošle godine 13 studenata završilo fakultet.

Kako je ispričao Cvrk, u prošloj godini je za podršku školama u BiH osigurali osam kamiona u kojima su bili stolovi i stolice, pametne table, kompjuteri, printeri i skeneri, ali i sve drugo što je školama trebalo.

– Pomogli smo škole u Goraždu, Stocu, Busovači, škole na području općine Srebrenica i Bratunac, u Sanskom Mostu te četiri škole na području općine Prijedor. Organizacija Most-Bro iz Danske je donirala potrebni inventar i materijal za rad škola dok smo mi kao humanitarna organizacija osigurali sredstva za prijevoz iz Danske do škola, novac za poreze i carinu – kazao je Cvrk.

Osim ovih aktivnosti Fonda, osigurana je pomoć za 51 povratničku porodicu u Prijedoru, dok su u ramazanu donirali oko 180.000 KM za 3.800 iftara u povratničkim mjestima. Podijelili su 2.300 paketića za djecu, a 21.000 KM donirana je za narodne kuhinje u Republici Srpskoj.

Fond je opredijeljen, ističe Cvrk, da osigura donacije tamo gdje su najpotrebnije, ali namjera je također na mjestima gdje to moguće, osigurati ljudima dugotrajno rješenje odnosno uvjete da rade i omoguće sebi egzistenciju. Često je u pitanju donacija stoke ili plastenika.

– Mnogi studenti su nastavili svoje školovanje zahvaljujući upravo stipendijama koje smo im osigurali jer oni ne bi bili u mogućnosti nastaviti studiranje – kaže Cvrk.

Za primjer je izdvojio djevojku koja se obratila okupljenima u Kozarcu, čiji roditelji nemaju nikakvih primanja, a ona je dobitnica Zlatne značke na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci. Cvrk ističe da ona u takvoj situaciji ne bi bila u mogućnosti završiti fakultet zbog velikih troškova bez pomoći Fonda.

– Djeca ne dobijaju jednokratnu stipendiju nego kada je dobiju ostvaruju pravo na nju do kraja studiranja bez obzira da li su pravo na stipendiju ostvari tokom osnovnog ili srednjeg školovanja. Dok god se školuju i postižu rezultate Fond ih pomaže – kaže Cvrk.

Humanitarni fond Atlanta okuplja 700 porodica iz 23 države Sjeverne Amerike. Njihovi članovi mogu biti svi koji to žele, a donacije se uvijek odvijaju javno i transparentno.

(FENA) L. A.