Uhapšen pripadnik Granične policije BiH

Graničari u Zvorniku uhapsili kradljivca iz Brčkog, kao i Zvorničanina zbog izbjegavanja služenja zatvorske kazne
FOTO: Granična policija BiH/Klix

Pripadnici Granične policije BiH, u suradnji s policijskim službenicima Uprave policije MUP-a kantona Sarajevo, pod nadzorom Tužiteljsta BiH, a po naredbama Suda BiH, na području Gacka i Ustikoline realiziraju operativnu akciju kodnog naziva KOD.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti, provode se pretresi na nekoliko lokacija koje koriste osumnjičeni, s ciljem pronalska dokaza i predmeta važnih za kazneni postupak zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo „Organizirani kriminal“ iz čl. 250 KZ BiH, a u vezi s kaznenim djelima „Neovlašten promet opojnim drogama“ iz čl. 195 KZ BiH i „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz čl. 217.

Navedene aktivnosti usmjerene su na dokazivanje nezakonitih aktivnosti u kojima su osumnjičene osobe, kao pripadnici skupine za organizirani kriminal, krajem 2019. do ožujka 2021. godine, organizirano sudjelovale u međunarodnom neovlaštenom prometu većih količina opojne droge iz Crne Gore prema BiH i dalje prema državama Europske unije, čime su ostvarile značajnu financijsku korist, a u navedenim nezakonitim aktivnostima je sudjelovao i pripadnik Granične policije BiH, raspoređen u Postrojbi granične policije Trebinje, koji je lišen slobode.

U tijeku navedenih aktivnosti po ovom predmetu, pod nadzorom Tužiteljstva BiH ostvarena je značajna suradnja između agencija za provedbu zakona u BiH, kao i međunarodna suradnja i to posebno s EUROPOL-om.