Završen protest radnika Alumine (FOTO+VIDEO)

RADNICI “ALUMINE”: Očekujemo da se stavi van snage odluka koja je izazvala haos

Čitanjem zaključaka koje je jutros usvojio Sindikat metalske industrije i rudarstva među kojima se traži da Vlada Rpeublike Srpske povuče odluku o prodaji državnih potraživanja preduzeću „Pavgord“ d.o.o. iz Foče, završen je današnji protest radnika „Alumine“. Pogledajte kako je to jutros izgledalo u Zvorniku:

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Radenko Smiljanić istakao je da je Vladi RS dat rok da do ponedjeljka poništi pomenutu odluku.

– Ova odluka je donijeta na netransparentan i nezakonit način i zato tražimo da se do ponedjeljka ova odluka poništi. Ukoliko žele da prodaju potrživanja onda tražimo da to bude urađeno na transparentan način i da se to uradi u zakonskim okvirima. U slučaju da se ovi zahtjevi ne ispune sindikat i radnici će nastaviti proteste i neće snositi nikakve konsekvence u slučaju da protesti prerastu u narodni bunt – pročitao je Smiljanić.

On je u izjavi za mediji dodao da postoje indicije da nije bilo osnova za prodaju potraživanja, a u tom slučaju se zalažu da se državna potraživanja nikako ne prodaju.

– Ukoliko ipak ima osnova za prodaju potraživanja, onda tražimo iste uslove za kupovinu jer i mi smo građani Republike Srpske – rekao je Smiljanić.

Okupljenim radnicima su se obratili i drugi predstavnici sindikata te radnici „Alumine“, ali i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i narodni poslanik NS RS Nebojša Vukanović. Njihova obraćanja su protekla u međusobnim dobacivanjima i optužbama oko razloga današnjeg protesta. Vukanović je pozvao radnike da istraju u svojim zahtjevima.

– Smatramo da je ova prodaja nezakonita i netransparentna. Mislimo da je ovo javno dobro i tako treba i da ostane, a ne da pet ili deset ljudi upravlja sa svim resurusima i preduzećima – istako je Vukanović i podsjetio da je reagovao i u slučaju kada se kao potencijalni kupac potraživanja pojavila firma Batagon.

Stevanović je dodao da je došao na skup jer je saznao da će se pojaviti pojedini političari koji bi okupljanje radnika iskoristili kao političku promociju.

– Ovu priču ne treba politizovati jer ne može Vukanović voljeti više ovu ljude ili Aluminu nego ja. Drugi razlog je što ja danima pokušavam da razgovaram sa predstavnicima sindikata i uprave da vidimo gdje su problemi. Oni se ne rješavaju buntom već razgovorom i ako ima nekih grešaka treba ih vratiti na početak. Nelogično je da sindikat nije reagovao kad je potencijalni kupac bio Batagon, a to je zato što su imali interes. Stoga smatram da je razgovor, a ne bunt način rješavanja problema – naveo je Stevanović.

Skup je počeo nešto iza 10 časova, a završen je oko 11,20 časova.