Održani „Somovijada“ i „Zlatni kotlić“ u Malom Zvorniku

Održani „Somovijada“ i „Zlatni kotlić“ u Malom Zvorniku

Centralni program višednevne manifestacije „Drina je smisao života“ u Malom Zvorniku – „Somovijada“, koja ima tradiciju dugu već četvrt veka, završen je prethodnog danau Sakaru, a ovaj put za takmičenje u hvatanju soma bućkom odazvalo se oko 60 sportskih ribolovaca iz Srbije. Oni su izašli na ribolovnu stazu sa dvadesetak plovila, juče su počeli nadmudrivanje sa ribama, a nastavili rano jutros. Do podne, kada su sudije označile kraj takmičenja, bilo je ukupno šest ulova a najuspešniji je bio Novosađanin Slobodan Ležimirac. Ovaj vešti ribolovac ulovio je četiri soma, najteži među njima imao je 4.225 grama i dužinu od 92 centimetra, a u ukupnom zbiru Ležimirac je osvojio 12.063 gram poena. Iza njega, na drugom mestu, završio je Branislav Stanković iz Šapca sa ulovom od 1.820 gram poena, a treće mesto pripalo je Srđanu Stojanoviću iz Bijeljine sa ulovom od 1.800 grama.

– Očekivali smo bolje rezultate i veće primerke, ali je najbitnije da se sve odvijalo po propozicijama i bez ikakvih problema. Ovaj put nismo imali među pobednicima ljude iz malozvorničkog kraja, što je dobro jer se nekada ovde zbijaju šale kako domaćini ranije pripreme ulov pa ga plasiraju kao pobednički, što, naravno, nema veze sa istinom. Gde su ribolovci, tu su uvek i šale, tako da ovo takmičenje uvek prolazi u dobrom raspoloženju – ocenio je sudija Branko Peša.

Održani „Somovijada“ i „Zlatni kotlić“ u Malom Zvorniku

Paralelno sa ribolovcima, samo na obali, za nagradu „Zlatni kotlić“, takmičile su se kulinarske ekipe u pripremi riblje čorbe. Ove godine bilo ih je samo šest, ali sudija Boško Zdjelarević iz Beograda kaže da su se potrudili da specijaliteti od ribe budu vrhunski i da su samo nijanse odlučivale o pobedniku. Najbolju riblju čorbu po oceni žirija skuvala je ekipa „Mi smo Sremci“ iz Martinaca kod Sremske Mitrovice.

– Loše vremenske prilike su svakako uticale na slabiji odziv ljudi, najavljeni su pljuskovi i nevreme, ali opet, sve je završeno kako treba. Takmičile su se ekipe iz Velike Plane, Sremske Mitrovice, Sakara, sve vešti kulinari, uvek raspoloženi, pa je i kvalitet čorbi neizbežan – ocenio je sudija, inače član Udruženja kuvara Vojvodine.

Zoran Jevtić, predsednik malozvorničke opštine, kaže da je manifestacija opravdala svoje postojanje, kao i to da im je veliki požar u blizini samog održavanja „Somovijade“, pokvario dosta planova.

– I noćas se vatra rasplamsala pa su reagovali vatrogasci koji i sada dežuraju. Sreća da nije bilo većih posledica, a mi smo uložili dodatne napore da manifestacija protekne kako treba. Najbitnije je to da su naši turistički potencijali došli do punog izražaja, tražilo se ovih dana mesto više za smeštaj, neke smo goste slali u Banju Koviljaču, a u domaćoj radinosti gotovo da nije bilo slobodnog kreveta. Koncert Ljube Aličića privukao je dosta ljudi i nadamo se da večeras neće biti kiše i da će publika uživati i u muzici Zorice Brunclik. Sutra je regata, od Velike Reke do Sakara, tako da i tu očekujemo dobru zabavu i pozivamo ljude dobre volje da nam se pridruže u spustu – poručio je Jevtić.

S. Pajić

(Mali Zvornik Info)