Priče o nestalim hodočasnicima u Međugorju: Je li italijanski svećenik skončao u međugorskom kršu

Priče i nestalim hodočasnicima u Međugorju: Je li italijanski svećenik skončao u međugorskom kršu

Nažalost, nikakav trag nismo pronašli, a detaljno smo pretražili golemo područje, rekao nam je Marić

Međugorju je prije tačno sedam godina nestao poznati italijanski misionarski svećenik Lučano Ćićareli (Luciano Ciciarelli, 79).

Pripadao je redu Monfortanaca i bio gorljivi zagovornik Međugorja, kao i, uopće, marijanske duhovnosti, ali i poznati govornik na raznim duhovnim susretima od Gane do Perua.

Nađene stvari

U godini nestanka, od pape Franje je, prema medijskim natpisima, tražio blagoslov za svoj red, a govorio mu je i o svom poslanju.

Ćićareli je u Međugorje stigao 28. jula 2015. godine, a posljednji put je viđen 2. avgusta 2015. godine. Brojni hodočasnici su ga tog dana vidjeli u njegovoj prepoznatljivoj plavoj košulji. Njegov nestanak, koji je tada imao veliki odjek u javnosti i među stranim medijima, policiji je prijavio vlasnik pansiona u kojem je boravio.

Policija je, kako se tada iznosilo, u sobi u kojoj je boravio pronašla njegove lične stvari.

Njegov nadređeni, otac Anđelo Livio Epis (Angelo) za italijansku televiziju RAI tada je iznosio i jednu od hipoteza da je nestali svećenik mogao biti žrtva zločina zbog dobrotvornog projekta u Međugorju.

Naime, kako se tada pisalo, on je namjeravao kupiti zemljište za izgradnju ustanove za svoj red, a špekuliralo se da je uz sebe imao veću svotu novca. Međutim, u policijskoj istrazi nije bilo indicija za to, a kao velika mogućnost iznosilo se to da je u potrazi za zemljištem na vrelom hercegovačkom suncu upao u neki rascjep na brdovitom području u međugorskom kršu.

 

  • Kogutek: Nestao prije 10 godina

    Kogutek: Nestao prije 10 godina

    FOTO: AVAZ


Zdenko Marić, predsjednik GSSuBiH, dobro se sjeća tog slučaja, budući da je za svećenikom organizirana višesedmična potraga.

Upravo su spasioci danima pretraživali područje između Brda ukazanja i Križevca, kao i brda Kukavac, jer su imali informaciju da se, eventualno, zaputio tamo u potrazi za lokacijom za ustanovu.

Prijavio Interpol

– Nažalost, nikakav trag nismo pronašli, a detaljno smo pretražili golemo područje – rekao nam je Marić.

Ni od Jozefa Koguteka, poljskog državljanina, koji se vodi u evidenciji nestalih Federalne uprave policije (FUP), a koji je nestao u Međugorju 25. maja 2012. godine, nema traga.

U BiH je doputovao kao član organizirane turističke grupe, a kružile su informacije da je viđen na području Šurmanaca. Kogutekov nestanak prijavio je Interpol u Varšavi.

– Nismo bili tada uključeni u tu potragu, ali smo kasnije, usljed brojnih drugih, pretraživali to područje i nikada nismo naišli ni na kakav trag – dodao je Marić.

Pronašli kosti

Članovi GSS-a su krajem avgusta 2014. godine, tokom potrage za britanskom državljankom, koja je nađena živa, na brdu Gradina u Međugorju pronašli ljudske kosti. Do danas nije utvrđeno kome pripadaju.