Bundesver stigao u BiH, biće stacioniran i u Banjaluci

Prvi kontingent njemačkih vojnika stigao je danas u BiH, gdje će biti stacionirani u okviru misije EUFOR Althea, potvrđeno je "Nezavisnim" u Ambasadi Njemačke u Sarajevu.
Bundesver stigao u BiH, biće stacioniran i u Banjaluci

Vlada Njemačke ovim povodom je saopštila da su stabilnost i sigurnost u BiH i na cijelom zapadnom Balkanu od suštinskog političkog značaja za EU i njene države članice.

“Operacija EUFOR Althea i podrška visokog predstavnika za BiH su garancija za to. Imajući u vidu unutrašnje političke tenzije s jedne strane i ruski napad na Ukrajinu s druge, pojačano angažovanje Njemačke je jasno opredjeljenje za dugoročnu stabilizaciju BiH na putu ka evroatlantskim strukturama”, saopštili su.

Iz EUFOR-a su prije nekoliko dana potvrdili da će sredinom mjeseca pristići prvi kontingent, ali ni tada nisu bili raspoloženi za više detalja. Oni su tada samo šturo saopštili da će se broj nacija koje učestvuju u EUFOR-u povećati na 20 i da će biti maksimalno raspoređeno 50 njemačkih vojnika.

“Ovo novo osoblje EUFOR-a će obezbijediti dodatne kapacitete u Štabu EUFOR-a i za EUFOR-ovu mrežu kuća za timove za vezu i osmatranje koje su na nepristrasnoj bazi raspoređene širom BiH. Te kuće su EUFOR-ova veza sa lokalnim zajednicama i lokalnim vlastima”, saopštili su.

Iako njemački mediji ovih dana nisu naročito izvještavali o dolasku njemačkog kontingenta, bilo je mnogo izvještaja o nagloj transformaciji Bundesvera u svjetlu rusko-ukrajinskog rata. Njemačka je govorom Olafa Šolca u Bundestagu nekoliko dana nakon početka rata najavila novu eru njemačke odbrambene politike koja će se zasnivati na aktivnijem angažmanu Bundesvera, nabavci nove opreme i naoružanja i jačanju kapaciteta. Njemačka je formirala i poseban fond od sto milijardi evra, koji će u cijelosti biti uložen u opremanje vojske i to mimo redovnih budžetskih povećanja koja su planirana za odbranu.

U opoziciji u RS optužuju Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, da je prvo podržao dolazak Bundesvera, a da je onda promijenio mišljenje. Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, je na Facebooku napisao da je Dodik promijenio mišljenje kad je u pitanju dolazak Bundesvera. Borenović je, naime, podsjetio na izjavu odlazeće njemačke ambasadorke Margret Uber o tome da je Dodikova izjava o protivljenju angažovanja Bundesvera dijametralno suprotna potvrdi koju je izrekao ranije.

“Sada, polovinom avgusta, kreće recikliranje priče o njemačkim vojnicima. Šta više da se kaže na to!? Laž i prevara kao model njihovog ponašanja i rada, sve jasno kao dan. Još samo 50 dana”, istakao je Borenović.

Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, demantovao je navode opozicije da je srpski član Predsjedništva s bilo kim pregovarao o dolasku njemačkih vojnika u BiH.

“Borenović ako išta zna treba da zna da BiH po rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN-a nema nikakvu ulogu u tome kako će zemlje EU raspoređivati vojnike u BiH. Jedino što smo mi rekli i što je Milorad Dodik rekao je da smo zbog istorijskih okolnosti, bez namjere da bilo koga uvrijedimo, protiv toga da dolaze njemački vojnici”, rekao je Kovačević.

On je dodao da je za RS ipak bolje da je u BiH prisutna vojna misija EU nego neke druge varijante, a što se tiče održavanja mira i bezbjednosti poručio im je da odu pred centralu SDA koja je, kako je rekao, pozivala na sukobe.

Đuro Kozar, vojni analitičar u penziji, kaže da je ovaj njemački kontingent tek prva faza i da se očekuje da će u narednom periodu taj broj biti povećan na 250 vojnika. Prema njegovim informacijama, njemački vojnici će biti locirani u dva tima za vezu i osmatranje, i to u Drvaru i Banjaluci.

Prema njegovoj ocjeni, u ovom konkretnom slučaju nije bitna brojnost, već tip misije koju će Bundesver obavljati u BiH.

“EUFOR treba posmatrati kao nepristrasnu, objektivnu i preventivnu organizaciju koja je tu da sprovodi mir i mirno okruženje u BiH. EUFOR nije prijetnja nikome u BiH. Ne treba stvarati famu o njihovoj ulozi. EUFOR nije tu da bilo koga uplaši, već da jača povjerenje među narodima u BiH u oba entiteta. On je tu da sarađuje s policijskim snagama oba entiteta i s Oružanim snagama BiH”, rekao je Kozar.

On je podsjetio da je Njemačka 2012. izašla iz EUFOR-a jer je smatrala da se politička situacija do te mjere stabilizovala i da nema razloga da se dalje angažuje, ali da je uvidjela da se situacija ponovo zakomplikovala i da je potrebna stabilizirajuća uloga EUFOR-a u BiH.

Iz njemačke ambasade su nam poručili da za dodatne informacije kontaktiramo EUFOR, odakle još nije stigao odgovor.