Integracija migranata u društvo kroz fudbal

Integracija migranata u društvo kroz fudbal

NS/FS BiH u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije IOM (International Organization for Migration) FK Respekt iz Sarajeva kreće sa implementacijom projekta „Integracija migranata u društvo kroz fudbal“.

Projekat je odobren od strane UEFA i podrazumijeva različite aktivnosti za migrante kao što su treninzi, edukacija, zabavni fudbal, turniri i sl.

Prvi pokazni treninzi koje su vodili treneri iz FK Respekt odrađeni su u protekla dva dana u migrantskim kampovima Ušivak u Hadžićima i u Blažuju.

Voditeljica ovog projekta, grassroots menadžerica NS/FS BiH Ivana Vlaić zadovoljna je što su pokrenute prve aktivnosti sa migrantima koji trenutno borave u našoj zemlji:

„Projekat je odobren ranije, ali je njegova realizacija značajno usporena zbog pandemije virusa korona. Već su odrađeni treninzi u kampu Ušivak i u Blažuju. Jasno nam je da ovi ljudi prolaze kroz teške životne trenutke i cilj nam je da im kroz fudbal barem malo olakšamo situaciju u kojoj se nalaze. Zahvaljujemo se IOM-u na saradnji, kao Školi fudbala Respekt čiji treneri rade sa migrantima. Realizacija projekta će obuhvatiti i druge kampove u Bosni i Hercegovini. Ranije smo organizovali radionice u Bihaću, međutim zbog pandemije nismo odradili sve što smo planirali i u narednom planiramo sa organizacijom ovih aktivnosti i na području Unsko-sanskog kantona.“

Po dva treninga biće odrađena u kampovima Ušivak i Blažuj, a migranti koji budu imali želju da nastave redovne treninge, moći će to da rade u FK Respekt čiji osnivač i direktor Emir Hujdur ističe da njegov klub sa mnogo entuzijazma ulazi u realizaciju ovog projekta:

„Respekt, kao organizacija jedinstvena u Evropi i dobitnica dva UEFA priznanja, s ponosom ulazi u još jedan divan projekat. Inače, svojom misijom i vizijom i krilaticom “Fudbal za sve”, Respekt koristi fudbal kao alat za integraciju, za prihvaćenost i socijalizaciju. I na ovaj način, otvaramo vrata svima, jer svako ima pravo na jednake šanse i mogućnosti.“