Domaći ledeni čaj – Zdrav i osvježavajući napitak za ljeto od samo 3 sastojka

Ledeni čaj postao je popularan nakon Svjetskog sajma 1904. godine u Saint Louisu (SAD) nakon što je član osoblja Richard Blechynden bio zabrinut jer su zbog vrućina ljudi odbijali piti čaj i tražili hladno osvježenje. On se tada dosjetio u čaj dodati led, nadajući se da će se svidjeti gostima. Gosti su bili oduševljeni i nakon toga ovo piće biva prozvano “ice tea” (ledeni čaj).

Ledeni čaj je jednostavno napraviti, a potrebna su samo tri sastojka:

  • vaš omiljeni čaj
  • led
  • šećer ili drugi zaslađivač po želji (javorov sirup, med, stevia itd.).

Za dodatno osvježenje i ukus u njega se mogu dodati kriške citrusa (narandže, limuna, limete), a ako se želite trenutno osvježiti i povećati koncentraciju, u ledeni čaj dodajte svježe listove mente.
Razni ukusi bez vještačkih dodataka i previše šećera

Ukuse ledenog čaja možete kreirati sami, zavisno od raspoloženja. Tokom ljetnih vrućina odlični su čajevi voćnih i cvjetnih ukusa, poput rooibosa, ruže ili hibiskusa. Ukoliko više volite biljne čajeve, onda je zeleni čaj s kriškama limuna i medom (ili javorovim sirupom) odličan izbor.

Ledeni čaj zdrav je napitak i za djecu, umjesto voćnih sokova, jer ne sadrži konzervanse, vještačke boje, niti aditive, a možete kontrolisati količinu šećera koju ćete dodati. Uz malo mašte (poput kišobrančića ili zanimljive čaše) djeci će ovaj napitak biti još privlačniji.

Idealan je napitak kada dolaze “iznenadni” gosti, a vi nemate pri ruci sokove kojima biste ih poslužili. Samo zato što su temperature napolju iznad 30°C, ne morate se odreći svog omiljenog čaja – dodajte led i uživajte!