Valentina Novković u Zvorniku predstavila zbirku pjesama “Nebogledni pev”

Valentina Novković u Zvorniku predstavila zbirku pjesama "Nebogledni pev"

U zvorničkom Domu omladine sinoć je promovisana zbirka pjesama “Nebogledni pev” autora Valentine Novković iz Beograda.

Novkovićeva je rekla da je “Nebogledni pev” zbirka duhovne poezije koja je nastajala gotovo dvije decenije i da je izdata nakon četiri objavljene knjige.

– Naslov je nastao zato što je sve ono što preživimo u zemnom životu, sve ono kako se postavimo prema drugima i prema sebi u tom zemnom obličju zapravo priprema za onaj drugi – vječni život – rekla je Novkovićeva.

Ona je navela da je zbirka pjesama štampana ove godine kao prvonagrađeni rukopis na Petim književnim drinskim susretima.

Beogradski književnik Milovan Stanković je, govoreći o knjizi, rekao da poezija Novkovićeve “pogledom u nebo simbolizuje njeno stremljenje u životu i da čovjek, bez pogleda ka nebu i Bogu i srcem i dušom i ne može da živi”.

– Svi nosimo krst, neko pod tim teretom, ropće, a neko pjeva. Valentina Novković pjeva i sa tom pjesmom ona inspiriše drdruge da jednostavno opstanu da žive i da krenu da pjevaju – rekao je Stanković.

Recenzent Toni Perdić napisao je da je poetski izraz pjesnikinje originalan i višeslojan, čak i za manje pažljivog čitaoca prepoznatljiv i u direktnoj je implikaciji s njenim ranijim stvaralaštvom.

– “Nebogledni pev” satkan je od ljepote, dobrote, ljubavi, kao protivteža svim upornim iskušenjima i biće čitaocu pouzdano utočište kada ga iznevjeri svijet koji je tih aksiomatskih vrijednosti lišen – smatra Perdić.

Valentina Novković je diplomirala na katedri za ruski jezik i književnost u Beogradu i član je Udruženja književnika Srbije.