Počela akcija „Zaštitimo djecu u saobraćaju“

Počela akcija „Zaštitimo djecu u saobraćaju“
FOTO: Arhiv

Policijski službenici Policijske uprave Zvornik, u periodu od 24.08. do 23.09.2022. godine, realizuju republičku akciju „Zaštitimo djecu u saobraćaju“, koja se organizuje povodom početka nove školske godine sa ciljem što sigurnijeg učešća djece školskog uzrasta u saobraćaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske realizuje navedenu akciju, s obzirom da 01. septembra 2022. godine u Republici Srpskoj počinje nova školska godina, i očekuje se pojačano prisustvo djece na putevima. U okviru akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ pripadnici Policijske uprave Zvornik sprovešće niz preventivno-edukativnih aktivnosti koje će imati za cilj zaštitu djece školskog uzrasta koja prvi put samostalno učestvuju u saobraćaju, naročito na trasama kretanja od škole do kuće i u povratku.

Policijski službenici će u okviru akcije prije početka školske godine obići sve škole koje se nalaze na području Policijske uprave Zvornik, radi prikupljanja neophodnih podatka, te sačinjavanja planova pojačane kontrole u blizini škola obzirom na vrijeme izvođenja nastave, odnosno najvećeg prisustva djece na putu od kuće i u povratku.

U prvoj polovini mjeseca septembra, policijski službenici će u školama održati predavanja učenicima kako bi se upoznali sa osnovnim pravilima bezbjednog i pravilnog učestvovanja pješaka i biciklista u saobraćaju.

Tokom mjeseca septembra, a po potrebi i duže, u urbanim zonama i u blizini škola, biće pojačano prisustvo i rad policijskih službenika koji će regulisati saobraćaj u blizini škola i omogućiti bezbjedan prelazak ulice za najmlađe učenike, evidentirati i prekršajno sankcionisati lica zbog nepropisnog parkiranja, te nepropisnog kretanja biciklista po površinama namijenjenim za kretanje pješaka, kao i počinjenih prekršaja odnos vozač – pješak. Takođe, policijski službenici će vršiti pojačanu kontrolu vozila koja vrše organizovani prevoz djece.

Policijska uprava Zvornik apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, te na taj način doprinesu zaštiti djece u saobraćaju.