Sutra počinje nova školska godina, poštujete osnovna pravila pješaka u saobraćaju

Sutra počinje akcija „Pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na nepropisno zaustavljanje i parkiranje motornih vozila
FOTO: Arhiv-Ilustracija

U Republici Srpskoj sutra počinje nova školska godina, a pripadnici MUP-a Srpske provode niz aktivnosti na kontroli učesnika u saobraćaju te njihovoj edukaciji. Shodno tome, policijski službenici Policijske uprave Zvornik, u periodu od 24.08. do 23.09.2022. godine, realizuju republičku akciju „Zaštitimo djecu u saobraćaju“, koja se organizuje povodom početka nove školske godine sa ciljem što sigurnijeg učešća djece školskog uzrasta u saobraćaju.

Kako su saopštili iz ove Uprave, u saobraćajnim nezgodama koje su se dogodile na području Policijske uprave Zvornik tokom prvih šest mjeseci ove godine, jedno dijete je kao putnik zadobilo teške tjelesne povrede i troje djece je zadobilo lake tjelesne povrede.

– Povodom kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „101 život“, policijski službenici PU Zvornik vrše promociju pravila bezbjednog učešća u saobraćaju. Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske je između ostalih pravila regulisan i prevoz djece u putničkom automobilu, kako bi se smanjilo stradanje djece koja u saobraćaju učestvuju kao putnici. U putničkom automobilu na prednjem sjedištu do vozača ne smije se prevoziti dijete mlađe od 12 godina, a može se prevoziti dijete mlađe od dvije godine na prednjem sjedištu vozila ako vozilo nema vazdušni jastuk za suvozača ili je vazdušni jastuk isključen, i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno smjeru kretanja vozila – podsjeća Danijela Madžarević, portparol PU Zvornik.

Ona je dodala da na zadnjem sjedištu, putničkog automobila, vozač smije prevoziti dijete mlađe od 5 godina samo kad je dijete vezano u sigurnosnoj sjedalici.

– Takođe, vozač smije prevoziti dijete starije od pet, a mlađe od 12 godina na zadnjem sjedištu samo kada dijete sjedi na posebnom podmetaču prilagođenom njegovoj visini koji omogućava upotrebu odnosno vezanje sigurnosnog pojasa ili je vezano u sigurnosnoj sjedalici. Sigurnosna sjedalica bilo da se nalazi na prednjem ili zadnjem sjedištu, mora za sjedište biti pričvršćena pomoću sigurnosnog pojasa u tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu – rekla je Madžarevićeva te podsjetila da su policijski službenici PU Zvornik u 31 regionalnoj akciji na području iste prekršajno sankcionisali 82 vozača zbog prevoza djece suprotno odredbama Zakona.

Ona je dodala da je potreban poseban oprez kada se vrši prevoz djece u vozilima javnog prevoza, a i tu važe jasna pravila.

– Kada pričamo o prevozu djece u vozilima javnog prevoza, takvi autobusi imaju prednost u saobraćaju. Ako se vozilom obavlja organizovan prevoz djece, vozilo mora da bude obilježeno posebnim znakom. Vozač vozila koje se kreće iza autobusa kojim se prevoze djeca, kao i vozač vozila koji tom autobusu dolazi u susret na putu s dvije saobraćajne trake, dužan je da se zaustavi kad je autobus zaustavljen na kolovozu, dok djeca ulaze ili izlaze iz vozila. Vozač vozila koje se kreće pored autobusa kojim se obavlja prevoz putnika, zaustavljenog na stajalištu, mora da se kreće smanjenom brzinom da ne ugrožava lica koja ulaze ili izlaze iz tog vozila. Vozač mora da zaustavi vozilo iza autobusa kada lica, ulazeći ili izlazeći iz tog vozila, moraju da pređu preko saobraćajne trake i biciklističke staze ili trake kojom se vozilo kreće – ističe Madžarevićeva i dodaje da je za vrijeme vožnje u naselju vozač dužan da vozilu javnog gradskog prevoza putnika ili posebno obilježenom vozilu kojim se obavlja organizovani prevoz djece, omogući uključivanje u saobraćaj kada ta vozila izlaze sa stajališta koja se nalaze van kolovoza, odnosno s proširenja saobraćajne trake koja se koristi za stajalište.

– Naročito je opasno kolovoz prelaziti iza ili ispred zaustavljenog autobusa mimo obilježenog pješačkog prelaza. Vozači vozila, od zaustavljenog autobusa, nemaju mogućnost da vide putnike (naročito djecu). Putnici kada izađu iz autobusa treba da pričekaju da autobus ode sa stajališta, pa tek onda da prelaze kolovoz i u slučaju kad postoji obilježen pješački prelaz – navela je Madžeravićeva te istakla da Policijska uprava Zvornik još jednom apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, kako bi svoju bezbjednost i bezbjednost djece školskog uzrasta koji po prvi put učestvuju u saobraćaju podigli na što veći nivo.