Kako je sveštenik iz Loznice potrošio 2,5 miliona dinara od prodaje voska izgorijelih svijeća

Kako je sveštenikc iz Loznice potrošio 2,5 miliona dinara od prodaje voska izgorijelih svijeća
FOTO: Ilustracija

ČETVORICA sveštenika iz Loznice, koji su prijavili bivšeg starešinu, saradnika i nekadašnjeg prijatelja da je, po njihovom mišljenju, “olakšao” crkvenu kasu za 250.000 evra tako što je prodavao vosak od izgorelih sveća, a potom novac delio kako je i kome je hteo, osim episkopu Lavrentiju, još 2018. godine, svoje tvrdnje dostavili su i nadležnim državnim organima.

Sada Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i policija proveravaju ima li osnova za krivično gonjenje sveštenika ili će se njegovim navodnim grehom pozabaviti samo sud crkve.

– Učinili smo to uz rizik da budemo pokažnjavani, jer mi, duhovnici, dužni smo da pravdu najpre isteramo na Crkvenom sudu, a onda kod državnih institucija – priča nam jedan od četvorice sveštenika koji su podneli prijavu protiv starešine. – Vladika je naložio sudsko-crkveni postupak. U međuvremenu, prijavljeni kolega nam maše papirom da je postupak obustavljen, pa odlazimo kod vladike, koji nam je potpisao dokument da to nije tačno i da postupak traje. Bolest vladike je, potom, učinila svoje. Nismo mogli da gledamo kako se naš starešina ponaša kao pijani milioner, a njegova bliska rođaka, kojoj je dao visoku platu, sve to knjiži. I sa njom je, potom, došao u sukob, verovatno kad se uplašila da bi mogla da robija. Odjednom joj je dao otkaz.

Pakao je, kaže naš sagovornik, nastao onog trenutka kada se prota založio da najbolju parohiju dobije kolega, od koga su potpisnici prijave očekivali da bude svedok za nelegalno raspolaganje novcem od voska, bez crkvene i državne kontrole. Želeo je, objašnjava, tako da “svedoka” pridobije na svoju stranu. Usledile su zatim “prekomande” i odlasci na duga bolovanja, a nekima je sugerisano da posao traže u nekoj drugoj eparhiji.

I pored svega, deo sveštenika nije odustao od ideje da bivši starešina bude procesuiran. U međuvremenu, svi su se revnosno pojavili u šabačkoj policiji, po nalogu Specijalnog tužilaštva za korupciju i organizovani kriminal i, kako su nam rekli neki od njih, izjavama još jednom potvrdili navode iz prijave.

OTKUP – 10 EVRA PO KILOGRAMU

Kako su “Novosti” proverile, u Zavlaci, kod Krupnja, voskar za kilogram okapina od sveća plaća 10 evra i o kupovini izdaje uredan papir prodavcu. Po proceni upućenih, okapine vredne 250.000 evra, prikupljene su za manje od četiri godine, jer su uzimane iz stare i nove crkve u Loznici, u kojoj na bogosluženje dolaze vernici iz grada, okoline i susedne Republike Srpske. Prodaja i otkup voska od izgorelih sveća, kao i kako je novac završio, pitanja su za istragu, zbog čega je u policiji, pored ostalih, saslušan i tadašnji crkveni blagajnik, koji je bio i ostao veliki prijatelj prijavljenog sveštenika.

Vladika, u međuvremenu, smenjuje “velikog protu”, što je za njega bilo veliko iznenađenje. Uz teret trošenja novca od voska, suočava se i sa činjenicom da za trošenje 2,5 miliona dinara crkvenih para nema odluke Crkvenog odbora, što situaciju dodatno komplikuje. Prota ne sedi skrštenih ruku, pa sam ili preko svojih “telala” priča kome je sve davao novac od okapina, nesporno nenamenski trošenih, mimo znanja Eparhije šabačke i Patrijašije SPC, želeći da proširi “mrežu podrške”.

– Samo treba da se vidi kome je išao novac od okapina i da bude jasno zašto je tako dugo bio nedodirljiv i zašto se i danas bahato ponaša, ističući da je našao zaštitu i da mu niko ništa ne može – kažu upućeni. – Na mukama su oni koje ima u šaci na bilo koji način.

U Eparhiji šabačkoj nam je rečeno da će postupak biti nastavljen. To, međutim, nije posao za vladiku Fotija, administratora eparhije, već za episkopa Jeroteja, čije je ustoličenje zakazano za 18. septembar i koga očekuje još niz problema iz prošlosti, koje stari i bolesni vladika Lavrentije nije mogao da (raz)reši, jer je verovao da će braća da se “opamete”.