Zvornička bolnica: Roditelji, provjerite vid kod vašeg djeteta

Veoma odgovoran potez povukli su još jednom iz menadžmenta zvorničke bolnice. Ovaj put skrenuli su pažnju roditeljima djece da provjere njihov vid na početku školske godine. Svi problemi koje djeca mogu imati sa vidom mnogo su lakše rješivi dok su djeca manjeg uzrasta. Poziv u nastavku prenosimo u potpunosti:
Zvornička bolnica: Roditelji, provjerite vid kod vašeg djeteta

Početak nove školske godine predstavlja veliku obavezu kako za djecu, tako i za roditelje.
Potrebno je pripremiti sve što je neophodno za uspješan start.

Pored dobrog opšteg zdravlja neophodnog za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, potrebno je provjeriti vid kod djece.
Roditelji, zaokupljeni svakodnevnicom, propuste prekontrolisati vid djeteta i ne primjete na vrijeme simptome koji ukazuju da dijete možda ima problema sa vidom.

Blagovremeni pregled kod oftalmologa, daje Vam dovoljno vremena da uočite i ispravite moguće vidne probleme kod djeteta, koji bi kasnije mogli da izazovu ometanje u školi i učenju.

Ukoliko postoje, očni problemi se bolje i brže rješavaju u ranom uzrastu.

Malo dijete, koje ne vidi baš najbolje, neće se samo požaliti da ima problem sa vidom. Ono je naviklo da svijet gleda na svoj način, i misli da je to što je slika predmeta, na primer, zamućena, sasvim normalno, ali roditelji su ti koji bi mogli prepoznati simptome smetnji u vidu.

SIMPTOMI problema sa vidom kod djece:
• primicanje teksta prilikom čitanja,
• škiljenje
• naginjanje glave kako bi bolje vidjeli
• konstantno trljanje očiju iako nisu pospani
• dijete je preosjetljivo na svjetlost (pokriva oči na jakoj svjetlosti),
• pretjerano suzenje očiju ili vodenaste oči
• zatvaranje jednog oka pri čitanju ili gledanju TV-a kako bi bolje vidjeli
• izbjegavanje aktivnosti koje zahtijevaju vid na blizinu, poput bojenja ili čitanja, kao i onih koje zahtijevaju vid na daljinu, poput igara loptom
• dijete se žali na glavobolju ili umorne oči.

Savjetujemo da se obratite našim ljekarima specijalistima oftalmologije JZU Bolnica Zvornik ukoliko primjetite neke od simptoma, a takođe uvijek možete obaviti i preventivni pregled kao mjeru opreza i izvršiti kontrolu zdravlja očiju vaše djece, saopšteno je iz zvorničke bolnice.