Uspješno organizovani šesti „Drinski književni susreti“ u Zvorniku (FOTO)

Uspješno organizovani šesti „Drinski književni susreti“ u Zvorniku (FOTO)

U zvorničkom Domu omladine sinoć su održani šesti „Drinski književni susreti Zvornik 2022“, na kojima je učestvovalo 55 pisaca iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Organizator ove književne manifestacije je zvornička izdavačka kuća „As oglas izdavaštvo“.

Direktor ove izdavačke kuće Dejan Spasojević rekao je da je na konkurs za „Drinske književne susrete“ u nekoliko kategorija pristiglo oko 260 rukopisa neobjavljenih knjiga.

On je dodao da su iz svake kategorije, od kojih su najbolja neobjavljena zbirka pjesama, priča, roman i kategorije za djecu, nagrađena po tri rada, dok je pohvaljeno sedam ili osam u zavisnosti od književne kategorije.

Spasojević je podsjetio da je konkurs bio raspisan početkom maja i trajao do 5. juna, i naglasio da je žiri imao prilično težak posao da odabere najbolje radove.

Član žirija, književnik Velimir Savić iz Banjaluke rekao je da je bilo zadovoljstvo biti član žirije ove jedinstvene i trenutno najljepše književne manifestacije u Republici Srpskoj.

Savić je naglasio da bi i resorno ministarstvo Republike Srpske trebalo da se više uključi u podršku ove manifestacije koja okuplja književnike iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

– Ono što karakteriše ove šeste po redu Drinske knjižnjvne susrete jeste produkcija priča sa dosta kvalitetnih radova – rekao je Savić i naglasio da je pozitivno iznenađen fantastičnim naslovima i mladih i zrelih književnika.

Prema njegovim riječima, posebno bi podvukao, što do sada nije bio slučaj, da se sve više žena javilo sa svojim knjigama u odnosu na muškarce, s obzirom na to da su žene uvijek bile predmet obožavanja i inspiracije, pa izgleda da i u tom pogledu dolazi do promjena na književnoj sceni.

 

Savić je naglasio da subjektivni izbor žirija ne mora da bude pravi, zahvalivši se svima koji su se javili na ovaj književni konkurs.

Beogradski književnik Marko D. Marković, pobjednik u književnoj kategoriji roman, rekao je da je njegov roman „U sebi zatočeni“ psihološko djelo sa potkom srpske duhovnosti protkano jevanđeljakom niti koja se prosto provlači kroz čitavo djelo.

– Inspiraciju za ovaj roman, koji je pisan u maniru ruskih klasika, nalazio sam u samom čovjeku – rekao je Marković i dodao da ga je stvarao šest godina.

Ističući da je osvojena prva nagrada jako lijep osjećaj, Marković je rekao da svi koji stvaraju imaju potrebu da nastave sa tim stvaranjem zato što je to prosto jedan proces koji traje uz uspone, padove, krizu i sve ostalo što prati ovu vrstu stvaralaštva.

– Nagrada daje snagu da nastavite da radite jer je to priznanje da ste uradili dobru stvar – rekao je Marković.

Prisutni književnici govorili su o svojim radovima koji su objavljeni u izdanju ove zvorničke izdavačke kuće.