Vlasenica: Sutra obilježavanje 30. godišnjice zločina nad Bošnjacima u logoru Sušica

Vlasenica: Sutra obilježavanje 30. godišnjice zločina nad Bošnjacima u logoru Sušica

Trideseta godišnjica zločina nad Bošnjacima u logoru Sušica u Vlasenici, kroz koji je u periodu april – septembar 1992. godine prošlo oko 8.000 Bošnjaka ovog kraja od kojih je najmanje 1.600 na najbrutalniji način likvidirano, bit će obilježena u subotu, 17. septembra.

– Koncentracioni logor Sušica bio je logor za zatvaranje, mučenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog stanovništva s područja općine Vlasenica ali i ostalih podrinjskih općina. Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturama različitog tipa: fizičkom zlostavljanju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju ubistvima – kazao je za Preporod.info Seid Omerović, predsjednika Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Kako je naveo, broj ubijenih je mnogo veći od 1.600, s obzirom na provjerene činjenice koje govore o tome kako je veliki broj logoraša organizovano izvođen iz logora i prebacivan na lokalitet Han Ploče.

– Na tom mjestu je u tzv. “jarugu” u masovnim egzekucijama ubijeno i bačeno preko hiljadu logoraša, o čemu svjedoče nekoliko do sada otkrivenih manjih grobnica, kao i masovne grobnice na lokalitetima Ogradice, Debelo brdo, Jelovačka česma i Tugovo – kazao je on.

U ovom logoru su izvršena i brojna silovanja Bošnjakinja.

– Do tačnog broja silovanih žena teško je doći, prije svega, zbog činjenice što mnoge žrtve silovanja zbog ličnog dostojanstva nisu spremne objelodaniti zločin koji je nad njima izvršen. Preko 700 žena iz Vlasenice prošlo je kroz četničku torturu, a veliki broj njih je i silovan – kazao je Omerović.

Pored ubijanja, mučenja, zlostavljanja Bošnjaka civila, na području općine Vlasenica su srpske snage porušile svih 25 vjerskih objekata koji su svjedočili duhovnu supstancu muslimana ovog kraja.

Program u subotu počinje u 15.45 sati intoniranjem himne Bosne i Hercegovine te polaganjem cvijeća, nakon čega će uslijediti obraćanja predstavnika Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Vlasenica, potpredsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiza Salkića, predsjednika Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini Seida Omerovića, predsjednika Organizacionog odbora Muje Hadžiomerovića te žrtava i članova porodica žrtava zločina u logoru Sušica.

U okviru obilježavanja, planiran je Marš mira “Turalići-Dobra voda-Sušica”.

Za zločine počinjene u logoru Sušica pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine pravosnažno su osuđeni: Dragan Nikolić na 20 godina, Predrag Bastah na 22 godine i Goran Višković na 18 godina zatvora.

U toku su suđenja u predmetima protiv Sime Stupara, Zorana Tešića, Radeta Garića, Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića, ali i novi postupci za zločine počinjene na području Vlasenice protiv već osuđenih Bastaha i Viškovića.

(Preporod.info)