MAŠINA KOJA SAMA MIJEŠA AJVAR – Evo kako olakšati pripremu omiljene zimnice /VIDEO/

MAŠINA KOJA SAMA MIJEŠA AJVAR – Evo kako olakšati pripremu omiljene zimnice /VIDEO/

Poznato je da spremanje ajvara zahtijeva dugo stajanje za šporetom i miješanje, što umije da bude veoma naporno za domaćice.

Iznad šerpe se nalazi mehanizam koji automatski miješa ajvar.

U pitanju je mehanizam domaće radinosti, koji puno olakšava posao pripreme ajvara.

Pogledajte kako izgleda mašina za miješanje ajvara:

Ajvar je bogat vitaminom C, koji se nalazi u paprikama, a poboljšava imunitet i cjelokupno funkcionisanje organizma. Bogat je i vitaminom A, koga ima u paradajzu. Patlidžan obezbjeđuje potrebnu količinu vitamina B2 i folne kiseline. Ajvar takođe sadrži korisnu količinu vlakana. Često je drag i onima koji ne vole povrće i salate, pa nadoknađuje vitamine.
Ajvar se pravi od nekoliko vrsta paprike, paradajza, patlidžana, luka i začina. Postoji u blagoj i ljutoj verziji. Postoji puno recepata i varijacija ajvara, ali neki od sastojaka, kao što su crvene paprike, patlidžan, bijeli luk i ulje su neizostavni u svakom od njih. Bez ovih sastojaka, pravi domaći ajvar ne bi bio to što jeste. Domaći ajvar pravi se od prethodno pečenih paprika i patlidžana na plati u pećnici ili pak, otvorenoj vatri. Poslije pečenja, paprike i patlidžani moraju se odložiti nešto vremena da se ohlade, da bi se omogućilo lakše odvajanje mesa od kože i sjemena. Preostalo pečeno meso se sitni ili melje mašinama, sličnim za mljevenje mesa, a onda se stavljaju u velike lonce. Pripravljenoj smjesi od povrća dodaje se ulje (najčešće suncokretovo) i bijeli luk, te ostali začini, a onda se kuvaju više sati na veoma laganoj vatri.