Šta je mamografija, kako se izvodi i da li je potrebna!?

Šta je mamografija,kako se izvodi i da li je potrebna!?

Mamografija je najadekvatniji, neinvazivni rendgenski pregled dojke. Mamografija se primjenjuje u otkrivanju tumora i ostalih promjena na dojci koje su premale da bi se osjetile dodirom.

Treba li mi ultrazvuk ili mamografija?

Ultrazvuk i mamografija nisu isti pregledi, ali se međusobno upotpunjuju. Preventivne ultrazvučne preglede dojki rade mlađe žene, otprilike do 38. godine. Razlog za to je gustina tkiva dojke, zbog čega se u tom dobu preporučuje ultrazvučni pregled, dok se mamografija radi nakon ultrazvučnog nalaza, ukoliko je doktor tako preporučio.

Kako se izvodi mamografija?

Mamografija se obavlja na uređaju koji se zove mamograf. Pregled ne traje dugo, najviše do 30 minuta. Sa kompresijskom pločom mamografa vrši se pritisak na dojku kako bi se dobila što jasnija i najpouzdanija slika tkiva. Ukoliko imate povećanu osjetljivost dojki preporučljivo je da se pregled radi između petog i desetog dana menstrualnog ciklusa, jer je tada osetljivost dojki najmanja. Iako pregled može biti donekle neprijatan zbog pomenutog pritiska, važno je naglasiti da najčešće nije bolan.

Da li je mamografija bezbjedna?

Jedan od razloga zašto žene izbjegavaju mamografiju jesu pogrešne pretpostavke o izloženosti zračenju. Savremeni mamografski aparati emituju nisku dozu zračenja. Mamografija ima znatno veće koristi od rizika.

Iako preventivni pregled ne može spriječiti nastanak oboljenja dojke, može spasiti život otkrivajući oboljenje na vrijeme. Redovno obavljajte preventivne preglede, jer u očuvanju dobrog zdravlja nema mjesta za strah i nelagodnosti.

(Izvor informacija facebook stranica JZU Bolnica Zvornik)