Redovna press konferencija Policijske uprave Zvornik: Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće, 52 saobraćajne nezgode u mjesecu augustu

Redovna press konferencija Policijske uprave Zvornik: Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće, 52 saobraćajne nezgode u mjesecu augustu

Iznoseći podatke o bezbjednosti saobraćaja na redovnoj pres konferenciji u PU Zvornik, načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Zvornik Dražan Erkić rekao je da su u avgustu evidentirane 52 saobraćajne nezgode, što je za četiri saobraćajne nezgode ili osam odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Erkić je dodao da je od ukupno 52 saobraćajne nezgode, 20 bilo sa povrijeđenim licima, od kojih je pet sa teže i 15 sa laške povrijeđenim licima, dok su sa materijalnom štetom bila 32 saobraćajna udesa.

Načalnik Sektora policije je istakao da su na putevima koje kontriliše Policijska uprava Zvornik u avgustu kontrolisana 1.862 vozača i vozila, te izdato 1.711 prekršajna naloga.

Erkić je rekao da je u avgustu iz saobraćaja isključeno 27 vozila i 222 vozača, od kojih su 193 vozača isključena zbog vožnje pod dejstvom alkohola, kao i dva vozač zbog odbijanja testiranja na prisustvo alkohola u organizmu.

On je rekao da je 12 vozača isljučeno iz saobraćaja zbog odbijanja testiranja na prisistvo narkotičkih sredstava, kao i jedan vozač koji je bio pozitivan na opojne droge i dodao da je 10 vozača isklječeno iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje te četiri vozača zbog upravljanja vozilom za vrijeme trajanja zabrane.

– Analizirajući uzroke koji najčešće dovode do saobraćajnih nezgoda evidentno je da je neprilagođena brzina uslovima i stanju puta dominantan uzrok, te nedovoljno odstojanje vozila tokom vožnje i strana kretanja – rekao je Erkić

Načelnik Sektora kriminalističke policije u Policijskoj upravi Zvornik Mladen Savić rekao je da su u avgustu ukupno evidentirana 63 krivična djela, što je za tri krivična djela ili pet odsto više više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

– Od evidentiranih krivičnih djela, 57 je iz oblasti opšteg kriminaliteta, jedno krivično djelo je iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, a pet krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta – rekao je Savić.

Ističući da su u strukturi krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, tri zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja, skidanje ili povreda službenog pečata i nesavjestan rad u sužbi, Savić je rekao da su zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tuilaštvma podnijeta četiri izvještaja protiv četiri lica.

Savić je naglasio da je ovim krivičnim djelima pričinjena materijalna šteta u iznosu od 122.967 KM, koliko iznosi i visina stečene protivpravne imovinske koristi.

Načelnik Policijske uprave Zvornik Aleksandar Vasiljević rekao je da u avgustu nije bilo krivičnih djela, a ni prekršaja koji izazivaju veću uznemirenost građana, naglašavajući da je stanje bezbjednosti na području koje pokriva Policijska uprava Zvornik zadovoljavajuće.

Gvoreći o predizbornoj kampanji koja je za predstojeće Opšte izbore u toku, Vasiljević je rekao da pripadnici Policijske uprave zvornik postupaju u skladu sa preporukama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Vasiljević je naglasio da na području ove uprave do sada nije evidentiran nijedan incident niti krivično djelo na predizbornim skupovima.