Slobodan Stanković stavljen na crnu listu SAD-a kao i premijer FBiH Fadil Novalić

Slobodan Stanković stavljeni na crnu listu SAD-a kao i premijer FBiH Fadil Novalić

Na crnoj listi biznismen Slobodan Stanković i firma s kojom se povezuje

Na crnoj listi našla se i firma “Integral inžinjering” a.d. Laktaši koja se povezuje sa Slobodanom Stankovićem, biznismenu bliskom Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a, a koji je bivši vlasnik ATV-a, medija kojem su nedavno također uvedene sankcije.

Stankovića, koji je također na crnoj listi SAD-a, terete da je materijalno pomagao, sponzorisao ili pružao finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robe/usluge Dodiku. “integral inžinjering” je stavljen na listu jer je bio u vlasništvu ili pod kontrolom ili djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno Stankovića.

Podsjetimo i to da je i Milorad Dodik stavljen na crnu listu SAD-a zbog pokušaja urušavanja Dejtona i ugrožavanja stabilnosti u BiH.

Svi projekti firme “Integral inžinjering”

CAPITAL piše da je “Integral inžinjering” Stankovića izgradio Administrativni centar Vlade za šta je naplatio ukupno 219,5 miliona KM, te da je pored dvije zgrade za Vladu, izgrađena i poslovna zgrada “Integra“ u kojoj su prostor kupile ili iznajmile mnogobrojne institucije Republike Srpske, od “Šuma RS“, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, Inspektorata RS… Uz ovu zgradu je izgrađena i zgrada RTRS-a.

Na ovom linku saznajte koje je još projekte radila firma “Integral inžinjering”.

Reakcija iz ambasade SAD-a u BiH

Oglasili su se i iz američke ambasade u BiH rekavši da će ova država koristiti sva sredstva koja im stoje na raspolaganju kako bi pozvale na odgovornost one koji podrivaju demokratske procese u BiH ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti.

Na Twitteru su stavili i zvanično saopćenje Ministarstva finansija SAD-a koje je u obrazloženju, između ostalog, navelo i to da kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih osoba koje se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba su blokirane i moraju se prijaviti OFAC-u.

Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u zbiru, 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba. Sve transakcije američkih osoba unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba su zabranjene osim ako nisu ovlaštene općom ili posebnom licencom izdanom od OFAC-a ili izuzete.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe. Pored toga, finansijske institucije i druga lica koja obavljaju određene transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim subjektima i pojedincima mogu se izložiti sankcijama ili biti predmet izvršne radnje.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je sankcije premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću zbog potkopavanja demokratskih procesa.

Ovo je objavljeno na stranici Vlade SAD-a, a osim Novalića je sankcije dobio i Slobodan Stanković te njegova firma Integral Inženjering iz Laktaša zbog njihove povezanosti sa Miloradom Dodikom, koji je od ranije na crnoj listi.

“U sedmici prije izbora 2018. godine, Novalić je koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko službenog položaja kako bi slao pisma u kojima je navodio svoja postignuća i obećavao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzima ima jaku političku važnost”, naveli su oni na stranici.

Oni ističu da je na crnoj listi zbog direktnog i indirektnog učestvovanja u akcijama ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Rezultat stavljanja na crnu listu je zamrzavanje imovine u SAD-u i svih potencijalnih transakcija Novalića u toj državi.