U Potočarima otvoren Dom za majke Srebrenice

U Potočarima otvoren Dom za majke Srebrenice

U prisustvu velikoj broja delegacija, donatora i prijatelja Međunarodni forum solidarnosti „Emmaus“ danas je otvorio Dom za majke Srebrenice.

Dom će nositi ime po preminuloj majci Hatidži Mehmedvić, a plan je da ovo bude dom za stara lica kapaciteta 84 osobe. Projekt je vrijedan 4,5 miliona KM. Fondacija Proplan iz Holandije obezbijedila je 50 odsto sredstava, a ostala sredstva su osigurali domaći donator i to: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica (FMROI), opštine iz Turske, Grad Novi Pazar, Općina Ilijaš, Vlada Kantona Sarajevo i drugi.

U Potočarima otvoren Dom za majke Srebrenice

U sastavu centra je i ambulanta koja je otvorena 2019. godine sa nekoliko savremeno opremljenih ordinacija različitih namjena gdje je planirano da bude angažovan lijekar opšte prakse uz povremene angažmane drugih specijalista.

Kamen temeljac za izgradnju Doma za stara lica u Potočarima su 10. jula 2019. godine postavili direktor MFS „Emmaus“ u BiH Hamzalija Okanović, načelnik Srebrenice Mladen Grujičić i predstavnik Fondacije „Proplan“ iz Holandije, koja je partner na projektu.

MFS “Emmasu” u Srebrenici je prisutan skoro 20 godina.

Foto: MFS “Emmasu”