Ništa od otkrića uzroka pomora ribe u rijeci Drini

Ništa od otkrića uzroka pomora ribe u rijeci Drini

Krivci za pomor ribe koji već nekoliko dana zaokuplja pažnju javnosti sa lijeve i desne obale Drine najvjerovatnije će ostati nepoznati, s obzirom na to da je kasno za utvrđivanje odgovornosti, budući da je prošlo previše vremena od potencijalnog trovanja.

Ribočuvar u Sportsko ribolovnom udruženju “Bistro” iz Zvornika Marko Mimić kaže za Osvit radio da će krivac za pomor ribe najvjerovatnije ostati nepoznat i da nema novca koji bi mogao nadoknaditi ovu ekološku katastrofu, s obzirom na to da se ova vrsta uginule ribe nema gdje kupiti.

– Da li je trovanje nastupilo na manjem prostoru u Čelopeku pa se riba kotrljala i pojavila u Janji ili se pomor dešavao kako se zatrovani talas kretao, nije utvrđeno. Na terenu smo zatekli više stotina uginulih jedinki i to mahom mrene i savske nosare, teške do tri kilograma. Šteta je ogromna jer je to matična riba zadužena za reprodukciju i autohtona vrsta koja se nema gdje nabaviti – rekao je Mimić.

Ribočuvar je dodao da su sličnu situaciju sa pomorom ribe imali 2016. godine, s tim da su se tada zadesili na vodi i uzorkovali talas u kojem su ispuštene otrovne materije, a jedno preduzeće je tada preuzelo odgovornost.

– Ekološki inspektor iz Zvornika u četvrtak je bio na terenu, ali nije mogao ništa uraditi s obzirom na to da je talas prošao. Analiza uginule ribe se ne praktikuje. Na teren je izašao republički vodni inspektor, ali njegovo mišljenje za sada nismo dobili – kaže Mimić.

Trovanje ribe u Drini, inspekcije uzele uzorke da se utvrdi razlog (FOTO)

(Izvor: Radio Osvit)