Uskoro ponovo putničkim vozom iz Beograda do Malog Zvornika

Uskoro ponovo putničkim vozom iz Beograda do Malog Zvornika

Početkom oktobra stvoreni su uslovi za direktnu železničku liniju Beograd – Ruma – Loznica – Mali Zvornik, što je bio povod za jučerašnji sastanak između menadžmenta “Srbija voza” i predstavnika lokalne samouprave, saopšteno je danas iz gradske uprave. Na sastanku je, navodi se, najpre razgovarano o rekonstrukciji pruge 2018. godine i radovima na relaciji Beograd- Ruma, koji su uticali na smanjenje broja putnika koji su birali voz kao prevozno sredstvo, posebno ka Beogradu i Novom Sadu prema kojima Lozničani najčešće putuju.

Marko Đukić, direktor Sektora za saobraćajno-komercijalne poslove, istakao je da je ključna prednost železnice nad drumskim transportom u činjenici da je manje saobraćajnih gužvi, kao i povoljnije i komfornije putovanje za putnike dok je predsednica Skupštine grada Milena Manojlović Knežević navela je da je saradnja grada sa Železnicom Srbije ‘’veoma dobra i da će se nastaviti još intenzivnije uz obostrani interes, a to je prevashodno za dobrobit građana’’. Ona je podsetila da se privredna klima u Loznici od 2018, kada je pruga rekonstruisana, znatno izmenila te bi železnički transport putnika značajno rasteretio drumski saobraćaj, a poseban akcenat je stavila na upotrebu železnice u turističkoj ponudi Podrinja. Razmatrane su i mogućnosti za medijsku kampanju u kojoj bi građane podsetili na prednosti putovanja vozom.

– Od polovine decembra krenuće se sa novim redom vožnje, putnički voz iz Loznice za Beograd polaziće u 7.20, dok je povratak planiran za 14.50 časova. Cena vozne karte je po rečima predstavnika ‘’Srbija voza’’ dosta konkurentnija od cene autobuske karte, a predviđene su i povlastice za đake, studente i decu. Putnici na ovoj relaciji putuju u komfornim dizelmotornim vozovima i takođe imaju besplatan internet – stoji u saopštenju.

Podsetimo, posle rekonstruisanja pruge Šabac – Loznica – Brasina od prvog septembra 2018. je, posle 13 godina pauze, uspostavljen redovan putnički železnički saobraćaj na ovoj deonici. Od 15. decembra 2019. iz Loznice se do prestonice moglo vozom pošto je „Srbija voz“ uveo direktnu liniju Beograd centar-Mali Zvornik.

LN