Mejra Korajčević iz Janje ubrala glavicu kupusa od rekordnih 5 kilograma

Mejra Korajčević iz Janje ubrala glavicu kupusa od rekordnih 5 kilograma

U Bijeljini je juče održan 15. Mitrovdanski vašar koji je okupio 60 izlagača domaće radinosti.

15 ekipa se takmičilo u spremanju svadbarskog kupusa, a posjetioci su uživali i u fijakerima koji su nekada bili glavno prevozno sredstvo i na vašarima.

Јedna od najvećih glavica kupusa na Mitrovdanskom vašaru u Bijeljini i teži četiri kilograma i 960 grama i dolazi nam sa njive Mejre Korajčević iz Јanje.

– Imala sam oko dulum kupisa i sve su velike glavice, nisu mogli da stanu u crvene vreće što se prodaje kupus, nego sam morala u bijele od žita. To pravi janjarski, domaći kupus – priča Mejra.

Na poljima Semberije se uzgajaju najkvalitetnije sorte kupusa, pa zato ne treba ni da čudi što Semberce u šali često nazivaju “kupusarima”.

Na Mitrovdanskom vašaru jedan od sadržaja bila je i kupusijada. Šta je tajna dobrog kupusa ispričao je kuvar Mirko Bilalović.

– Najbitnije je da imamo dobar lonac, zemljani lonac 50 litara i 3-4 vrste mesa. Bitno je slaganje, okolo se oblijepi mast i slaže se, koje je najstarije meso donje, kupus, red mesa, red kupusa, red slanine, luka, red rebara, svi začini i sasvim se malo zadnja sarma zalije vodom i to je stvar ukusa, na kraju se doda malo bijelog luka – objašnjava recept Bilalović.

Koji je najbolji kupus ocjenjivao je Milun Tošić iz Mrčajevaca, inače organizator poznate Kupusijade u ovom mjestu.

Dok se kupus kuvao mnogi su se provozali fijakerima do centra Bijeljine, koje su vozili okićeni i razigrani lipicaneri.