Svi bližnji Luke Bojovića su pobijeni, od prijatelja mu je ostao Filip Korać koji je hapšen u Zvorniku prije 4 godine

Svi bližnji Luke Bojovića su pobijeni, od prijatelja mu je ostao Filip Korać koji je hapšen u Zvorniku prije 4 godine

Luka Bojović, nakon više od deset godina koje je proveo u zatvoru u Španiji, deportovan je juče u Srbiju. Tokom njegovog izdržavanja kazne svi najbliži saradnici su mu ubijeni, pa tako u Beogradu su mu ostale samo majka i sestre.

Prijatelji, saradnici, pa čak i advokat likvidirani su u posljednjih deset godina a jedino sa kim može da se sretne jeste Filip Korać, za kojeg ne postoje informacije gdje se trenutno nalazi.

Brat mu ubijen u krvnoj osveti
Nikola Bojović, rođeni brat Luke Bojovića ubijen je 29. aprila 2013. godine u Ulici carice Milice u Beogradu.

Zločin je snimljen kamerama obližnje kopirnice. Na snimku se vidi dolazak dvojice muškaraca, jednog visokog, obučenog u tamno odijelo i drugog, dosta nižeg i punijeg, sa bijelim kačketom i u maslinasto-sivoj jakni.

Prvi muškarac išao je nekoliko koraka ispred drugog, koji se zadržao gotovo ispred kamere, a zatim se sakrio u ulaz zgrade.

Poslije nekoliko minuta ulicom je naišao Nikola Bojović. Muškarac sa kačketom je tada izašao, izvadio oružje i počeo da puca u njega.

Ispalio je najmanje 20 metaka iz automatskog oružja, obilazeći u krug oko njega. Nikola je pao, a ubica je nastavio da puca u njega dok je ležao na zemlji.

Zatim se udaljio brzim hodom. Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio 2020. na 30 godina zatvora Miloša Delibašića kao organizatora kriminalne grupe čiji su pripadnici ubili Nikolu Bojovića i Miloša Vidakovića.

Ostali pripadnici grupe pravosnažno su osuđeni na kazne od 17 do 35 godina zatvora.

Miloradović ubijen ispred auto-perionice

Saradnik i kum Luke Bojovića, Dragoslav Miloradović (44), likvidiran je 2018. godine u dvorištu auto-perionice na Karaburmi.

Tu perionicu, Dragoslav je vodio sa Nikolom Bojović, bratom Luke, sve dok Nikola nije ubijen.

Na Miloradovića su napadači ispalili više od 15 hitaca iz automatskog oružja.

Oni su pobjegli sa lica mjesta, a trag im se gubi u Zvezdarskoj šumi gdje su zapalili motor.

Kamere su snimile ubice na Karaburmi, a oni nisu identifikovani jer su nosili kacige.

O bliskosti Miloradovića sa porodicom Bojović najbolje pokazuje fotografija na kojoj sa Radetom Rakonjcem i Filipom Koraćem nosi kovčeg ubijenog Nikole Bojovića.

Fotografija na kojoj Miloradović nosi kovčeg pokojnog Nikole sa Radetom Rakonjcem i Filipom Koraćem postala je aktuelna nakon njegovog ubistva.

Takođe, o bliskosti dvije porodice govore i fotografije sa uviđaja nakon Miloradovićevog ubistva, gdje su u auto-perionici njegovu nevjenčanu suprugu Maju tješile Anđelka i Marija Bojović, majka i sestra Luke i Nikole Bojovića.

Miloradovićevu sliku na njegovoj sahrani nosila je upravo rođena sestra “Zemunca”, a sahrani je prisustvovao i Lukin brat od strica zlatar Nebojša Bojović.

Arkanov kum i Lukin drug sa fronta

Rade Rakonjac, ubijen je 2014. godine, u sred bijela dana, sa pet hitaca iz automatske puške u kafiću “Mariki” u Beogradu.

U pucnjavi su ranjeni Stojan Novaković i Goran Ristanović, takođe Arkanovi prijatelji.

Napadač u maskirnoj uniformi pobjegao je automobilom “alfa romeo”, u kome ga je čekao saučesnik, i koje je nekoliko sati kasnije pronađen zapaljen u Ulici Radovana Simića Cige u naselju Medaković.

Ovo ubistvo (neriješeno do danas) pripisuje se obračunu Bojovića sa braćom Šaranović, odnosno krvnom osvetom koja traje između ove dvije porodice već godinama.

Luka Đurović

Uloga Luke Đurovića iz Bara bila je da rukovodi kriminalnom barskom grupom u Crnoj Gori koja je bila bliska sa ovdašnjim zemunskim klanom, ali i po svojoj moći, hijerarhijskom uređenju, broju članova i vezama, u tom trenutku najjača u toj državi. Kriminalni poslovi koji su se obavljali na relaciji Crna Gora – Srbija bili su dirigovani od strane dvojice prijatelja, imenjaka, Bojovića i Đurovića.

Međutim, sve je poljuljano kada je u jesen 2013. godine Đurović poginuo u saobraćajnoj nesreći u Crnoj Gori. Nesreća se dogodila na izlazu iz tunela Vrmec u Kotoru, kada je “porše” kojim je upravljala tek punoljetna Monika Martinović (18) iz Bara, udario u stub rasvjete i zatim sletio u jarak kraj puta.

“Vlada Pop”

Vladimir Popović zvani Pop, koji je ubijen u sačekuši u kafiću na Zvezdari krajem novembra 2018.godine, imao je bogat policijski dosije, a prema operativnim saznanjima bio je blizak saradnik Luke Bojovića i Filipa Koraća i škaljarskog klana.

Prema nezvaničnim saznanjima Blica, maskirani napadači su oko 22 sata upali u kafić u kom je Popović sjedio, zapucali iz helklera i ubili ga na mjestu.

Iako još uvijek nije rasvijetljeno zbog čega je došlo do likvidacije, Popovićeva povezanost sa podzemljem i policijski dosije kažu je bio godinama u kriminalnim vodama, a jednim od njegovih najbližih saradnika smatra se Vojislav Kostić, bivši pripadnik Žandarmerije.

Naime, Vladimir Popović držao je kockarnicu “Havana” koja se nalazi u hotelu “Slavija” i za koju se smatra da je bilo jedno od mjesta u kom su se sastajali škaljarci. Na tom mjestu, kockarnicu je imao i Slobodan Šaranović, koji je likvidiran u decembru 2016. godine.

Eksplozija na Autokomandi

Siniša Milić Boške, desna ruka Filipa Koraća i blizak saradnik Luke Bojovića, ubijen je u junu 2018. godine na Autokomandi kada je bomba ekplodirala ispod njegovog automobila.

Automobil koji je vozio Milić eksplodirao je 19. juna 2018. godine u 13 sati na semaforu na prometnoj raskrsnici Ustaničke ulice i Južnog bulevara.

Nedugo nakon ubistva Milića, Darko Dulović je uhapšen po potjernici Crne Gore, gdje, prema pisanju medija, sada služi dvije i po godine zatvora.

Milić je bivši pripadnik Specijalnih antiteroristickih jedinica (SAJ) koji se nakon toga bavio obezbjeđivanjem ličnosti.

Čuvao je Filipa Koraća, bliskog saradnika Luke Bojovića.

Bojović je uhapšen u Španiji 2012. i osuđen na 18 godina zatvora zbog držanja arsenala oružja.

Ubijen mu i advokat

Beogradski advokat, Dragoslav Miša Ognjanović, ubijen je 28. jula 2018. godine ispred zgrade u kojoj je živio na Novom Beogradu dok je u društvu sina Petra išao ka stanu.

Luka Bojović u sudnici
FOTO: MUP

On je pred sudom branio mnoge “škaljarce” i pripadnice klana Luke Bojovića.

Posljednjih godina života, najviše je zastupao upravo Bojovića lično i članove njegove porodice.

Upravo ti slučajevi, prema podacima do kojih se istragom došlo, koštali su ga života, pa su tako u igri tri scenarija.

Prema prvom, Miša je žrtva nastavljenog rata porodica Bojović i Šaranović, drugi navodi da je to dio sukoba “kavačkog” i “škaljarskog” klana, a Bojovićeva grupa sarađuje sa „škaljarcima” i kao treći – Ognjanović je ubijen zbog sukobu unutar Lukinog klana, jer je druga struja željela da ukloni sve njegove ljude od povjerenja i da time oslabi njegov uticaj i moć.

Filip Korać

Ni jedan jedini dokaz policija godinama ne može da pronađe da Filipa Koraća, najbližeg saradnika Luke Bojović, smjesti iza rešetaka.

Njegov dosije je praktično čist, a do sada je samo dva puta, i to na kratko, bio u zatvoru.

Jedino hapšenje je doživio početkom avgusta 2018. godine i to u Zvorniku, kada je zadržan zbog ispitivanja o ubistvu Čede Đokića. Drugi put se sam predao i to početkom ove godine kada se javio u zatvor u Hrvatskoj koja ga je potraživala zbog falsifikovanja dokumenta, piše Blic.

Međutim, izuzev toga, Korać se dovodi u vezu sa najtežim krivičnim djelima. Sumnja se da je jedan od glavnih ljudi Luke Bojovića za drogu i oružje.