U Zvorniku osnovano udruženje „Zvorničke šapice“ posvećeno borbi za prava životinja

U Zvorniku osnovano udruženje „Zvorničke šapice“ posvećeno borbi za prava životinja

U Zvorniku je danas osnovano Udruženje za zaštitu životinja „Zvorničke šapice“. Na osnivačkoj Skupštini za predsjednika je imenovana Milica Stojkić, a izabrani su i Upravni i Nadzorni odbor, te usvojen Statut udruženja.

Cilj je pružanje pomoći napuštenim životinjama, prije svega psima i mačkama kojih je svaki dan sve više na ulici, jer ih neodgovorni vlasnici izbacuju ili se nekontrolisano kote.

Sve se ovo dešava i pored aktivnosti koje vodi Gradska uprava na njihovom smještanju u pansion za pse, kao i samoorganizovanju i pružanju pomoći od strane Zvorničana koji vole ove životinje.

„Mnogo je posla pred nama, ali i do sada nismo odustajali, pomagali smo,hranili ih, pokušavali udomljavati. Smatramo da ćemo kroz udruženje sve
lakše uraditi, da će naše napore uvidjeti i neke organizacije i pomoći nam, kao i da ćemo imati dobru saradnju sa Gradskom upravom koja nam je i do sada izlazila u susret kada smo ukazivali na neke probleme.

Nastojaćemo da ostvarimo saradnju i sa Policijskom upravom i pratimo preko brojnih kamera ko se odnosi prema životinjama neljudski i izbacuje štenad i mačiće. Ohrabruje nas i to što ima puno ljubitelja životinja, naročito među djecom. I na kraju da dodamo, u ovom trenutku važno je i da spriječimo prodaju petardi, jer ih se psi panično boje i ne treba da im i na taj način zadajemo bol. U tom smislu radićemo i edukacije
najmlađih Zvorničana – rekla je Stojkićeva.“

Osnivačkoj Skupštini prisustvovao je načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Zvornika Darko Stefanović koji se zahvalio na osnivanju udruženja istakavši da je problem sa psima lutalicama veliki.

„U cilju rješavanja tog problema potrebna nam je neka povratna informacija, prije svega od ljudi koji brinu o životinjama, odnosno od vas – rekao je Stefanović koji je rado odgovorio na pitanja prisutnih iz svog domena, te dao i neke prijedloge za rad udruženja.

Prisustvovali su i veterinari iz veterinarskih ambulanti „Tomić“ i „Bane Vet Medik“ koji su i do sada pružili veliku podršku i razumijevanju Zvorničanima koji su brinuli o uličnim psima i mačkama.

Istaknuta je i zahvalnost advokatu Dariu Kaišu na bezrezervnoj pomoći prilikom pripreme akata za registraciju udruženja.

Sa osnivačke Skupštine upućena je i molba sugrađanima da kućice, koje su pravili naši vrijedni članovi kako bi psi i mačke lakše preživeli zimu,
ne diraju, kao i vlasnicima ugostiteljskih objekata da ostatke hrane koju planiraju da bace ostavljaju našim uličnim prijateljima.

Svi ljubitelji životinja su pozvani da se pridruže Zvorničkim šapicama uz poruku da razvijamo ljubav prema životinjama koje traže samo malo hrane i puno ljubavi, a uzvraćaju višestruko.

Sve aktivnosti udurženja biće prezentovane na fejsbuk stranici Udruženje za zaštitu životinja „Zvorničke šapice“ Zvornik.