Na listi najboljih tradicionalnih jela u 2022. godini našlo se i jedno iz Bosne

Na listi najboljih tradicionalnih jela u 2022. godini našlo se i jedno iz Bosne
FOTO: Arhiv-Ilustracija

 

Taste Atlas predstavio je listu 100 najboljih tradicionalnih jela svijeta za proteklu godinu, a kao najbolji iz Bosne i Hercegovine na spisku su se našli ćevapi. Na osnovu recenzija i prosječne ocjene od 4,53 ćevapi su zauzeli 64. poziciju na listi.

Web stranica Taste Atlas koja predstavlja online vodič za tradicionalnu hranu objavila je listu najboljih tradicionalnih jela za 2022. godinu, a na spisku se našlo jedno jelo iz Bosne i Hercegovine – i to ćevapi. Također, sveukupno bosanska kuhinja zauzela je 38. mjesto od ukupno 95 na listi.

Taste Atlas sadrži bazu podataka sa više od 15.000 tradicionalnih jela i lokalnih prehrambenih proizvoda. Rangiranje se zasniva na preko 100.000 ocjena korisnika.

Ove godine japanski Kare proglašen je za najbolje tradicionalno jelo na svijetu, s prosječnom ocjenom 4,92.

Top tri najbolja tradicionalna jela u 2022. godini (Foto: Taste Atlas)

Top tri najbolja tradicionalna jela u 2022. godini (Foto: Taste Atlas)

Nakon njega slijedi brazilski Picanha odrezak s ocjenom 4,86 dok je treće mjesto na listi zauzelo tradicionalno jelo iz Lisabona naziva Amêijoas à Bulhão Pato također s prosječnom ocjenom od 4,86.

U poređenju s ovim, ćevapi su na 64. poziciji imali prosječnu ocjenu od 4,53, a Taste Atlas navodi da su najbolji u ćevabdžinici Tima-Irma koja se nalazi u Mostaru.

Kada je riječ o zemljama regiona, na listi svog “predstavnika” ima još Srbija. Na pretposljednjem mjestu odnosno 99. poziciji kao najbolje tradicionalno jelo susjeda izdvojena je pljeskavica.

Pozicija ćevapa na listi najboljih tradicionalnih jela (Foto: Taste Atlas)

Pozicija ćevapa na listi najboljih tradicionalnih jela (Foto: Taste Atlas)

Srbijanska pljeskavica ima prosječnu ocjenu od 4,47, a nalazi se ispred kineskih Shumai knedla koje imaju istu ocjenu. Dalje se navodi da najbolju pljeskavicu možete probati u Toster Baru koji se nalazi u Novom Sadu.

Na spisku su se našle i različite vrste pizze, a kada je riječ o jelima koja su bliska našoj tradicionalnoj kuhinji tu je nekoliko primjera iz Turske. Na primjer Shish kebab koji se često jede i u BiH zauzeo je 14. poziciju, a turske mantije su na 22. mjestu s prosječnom ocjenom od 4,67. Cjelokupnu listu najboljih tradicionalnih jela možete pogledati na linku.

Podsjetimo, Taste Atlas je nedavno predstavio listu deset najgore ocijenjenih bosanskohercegovačkih jela, a prve tri pozicije zauzeli su buranija, kadaif i popara. Na ovoj listi su se našla i neka iznenađujuća jela poput hurmašica i Begove čorbe.