Njima se sudilo pred Sudom BiH po optužnici koja ih tereti da su od 2012. do 2015. godine, kao organizovana kriminalna grupa, učestvovali u pronalasku i vrbovanju žena, djece i maloljetnika u BiH, koje su činjenjem krivičnih i koruptivnih djela prevozili na teritoriju Republike Francuske, gdje su ih primoravali na krađe i džeparenja na javnim mjestima, metroima, muzejima i drugim mjestima javnih okupljanja te tako stečeni novac šalju optuženima u BiH.

Žrtve su bile, prijetnjama po život i sigurnost, primoravane na svakodnevno i kontinuirano vršenje krivičnih djela, a optuženi su novac stečen činjenjem krivičnim djela u Francuskoj dobijali putem novčanih transakcija i u BiH trošili na kupovinu luksuznih vozila, nekretnina, konzumiranje opojnih droga i rastrošan život.

Dokazano je da su na ovaj način nezakonito stekli najmanje milion i po eura. Žrtve su im taj novac slale gotovo svakodnevno, posredstvom Western Uniona, a oni su sa njim raspolagali, te ga, između ostalog, koristili i za kupovinu skupocjenih automobila i nekretnina, čime je takav novac ubacivan u legalne tokove.

Pohapšeni su u ljeto 2015. godine u okviru akcije SIPA-e kodnog naziva CD.

Iako su bili optuženi za organizirani kriminal, kako je danas pojasnio sudija Tankić, tokom suđenja je utvrđeno da nije dokazano da su optuženi djelovali kao organizovana kriminalna grupa.

– Svako od njih je činio krivično djelo za sebe. Oni su druge koristili i primoravali da za njih čine krivična djela, a novac stečen tim kriminalnim radnjama koristili su svako za sebe – pojasnio je sudija Tankić.

U kratkom obrazloženju presude, sudija je kazao da je činjenično stanje utvrđeno presudom izvedeno na osnovu izjava većeg broja svjedoka, iz iskaza pojedinih optuženih, na osnovu rezultata provedenih posebnih istražnih radnji, odnosno prisluškivanja komunikacija optuženih putem telefona, kao i obimne materijalne dokumentacije koja se odnosi na novčane transakcije.

Sud je optuženom Elvisu Salčinoviću odredio mjere zabrane, koje podrazumijevaju zabranu napuštanja Zenice, uz oduzimanje putnih isprava i zabranu prelaska granice sa ličnim dokumentima.

Drugooptuženom Toniju Hamidoviću Sud je odredio pritvor u trajanju od devet mjeseci, a koji će početi teći od dana izlaska iz zatvora gdje se trenutno nalazi po pravomoćnoj presudi Općinskog suda u Zenici, odakle je jutros doveden na izricanje presude.

Ranije je u ovom predmetu osuđen i bivši bh. konzul u Parizu Velid Hamidičević koji je dobio na 11 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

On je sa Tužilaštvom sklopio sporazum i priznao da je ekipi Elvisa Salčinovića nezakonito izdavao putne listove za žrtve trgovine ljudima te da je za te usluge naplaćivao od 500 do 1.200 eura po osobi.