Najava XVI viteškog nadmetanja u plivanju za Časni krst u Malom Zvorniku

Najava XVI viteškog nadmetanja u plivanju za Časni krst u Malom Zvorniku

Od 2008. godine, pobednik prva tri plivanja za bogojavljenskim krstom na Zvorničkom jezeru bio je Đorđe Vukmirović iz Loznice, dok je 2011. najbolji bio Zoran Zekić iz Tršića kod Zvornika, a dve naredne godine Marko Dobriković iz Valjeva.

Danko Gurdeljević iz Malog Zvornika bio je najuspešniji 2014. godine, sa Andrijanom Vuković iz Bjeljine, koja je pobeđivala dve godine zaredom u ženskoj konkurenciji.

Prvi u nadmetanju odvažnih plivača 2015. godine bio je Aleksandar Jevtić iz Malog Zvornika, koji je potom nizao uspehe u susednom Zvorniku.

Petar Panić iz Loznice pobednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst 2016. godine, a Marijana Krkalović i Dragana Stevanović 2017. godine, kada je obeležena prva decenija ovog takmičenja u Malom Zvorniku.

Aleksandar Andrić, generalni sekretar Sportskog saveza ,,Drina” Mali Zvornik, pobednik je viteškog nadmetanja u plivanju za Časni krst na Zvorničkom jezeru 2018. godine.

Takmičar iz Šapca Saša Jovanović pobedio je 2019. na svom prvom gostovanju u Malom Zvorniku. Prvi put je tada plivao na Zvorničkom jezeru, sportista je i takmičar sa iskustvom. Plivao je tri puta na Drini, u etno selu Vrhpolje, ali i na Savi.

Među 40 učesnika tradicionalne manifestacije u nedelju, 19. januara 2020. godine, najuspešniji je bio Aleksa Marković (20), iz Beograda, vaterpolista, koji je prvi doplivao do znamenja i pobedio u kategoriji muškaraca. Drugoplasirani je bio prošlogodišnji pobednik Saša Jovanović (33), iz Šapca, a naš sugrađanin Slobodan Boban Vučetić osvojio je treće mesto.

Među devojkama najviše uspeha imala je Jovana Krkalović (19) iz Zvornika, takmičarka koja je trinaest godina bila redovna učesnica ovog takmičenja. Drugoplasirane su bile Marija Petrović (38) i Marijana Krkalović (22), tradicionalno zastupivši nežniji pol.

Tradicionalnog nadmetanja za Bogojavljenski krst 2021. godine godine nije bilo, u skladu sa zabranom okupljanja i epidemiološkom situacijom. Ipak, osvećenje vode i polaganje krsta održano je u prisustvu vernika koji su učesnici litije. Prijatelji Malog Zvornika koji su doputovali iz Smedereva, Semberije i Podrinja pozvani su da učestvuju na XV plivanju za časni krst.

Pobednik, prvi među jednakima, od 30 takmičara, 2022. godine bio je tada 26-godišnji debitant, naš sugrađanin Darko Živanović. Nakon pobede istakao je da je nedavno kršten, a ovaj trijumf duha i tela je ispunjenje njegove davnašnje želje.

Jedina učesnica, 23-godišnja Tanja Erdelić, došla nam je iz Zvornika. Prošlogodišnja je pobednica takmičenja u Foči i ovo je bilo njeno drugo nadmetanje u plivanju za Časni krst.

Najmlađi takmičar prošle godine bio je 2007. godište, a najstariji je rođen 1975. Šest takmičara tradicionalno dolazi iz Bijeljine, četvorica iz Loznice, dvojica iz Banje Koviljače, a pored domaćina iz Malog Zvornika i Zvornika, učesnici su doputovali i iz Čačka, Tuzle, Beograda i Tršića…

U popularizaciji ovog takmičenja angažovana je Turistička organizacija opštine Mali Zvornik.

Pokrovitelji:

Crkvena opština Mali Zvornik

Opština Mali Zvornik