U staroj zvorničkoj pravoslavnoj crkvi doček Nove godine i narodno veselje večeras

U staroj zvorničkoj pravoslavnoj crkvi doček Nove godine i narodno veselje večeras

Crkvena opština Zvornik-Stari grad tradicionalno organizuje svečani doček nove godine po julijanskom kalendaru. Tako će biti i ovoga puta. Sutra uveče, u petak 13. januara u staroj gradskoj crkvi, odnosno njenoj porti u 17 časova biće služeno praznično večernje bogosluženje. Nakon toga biće izvršeno nalaganje badnjaka na vatru koji je od Božića,tačnije Badnjeg dana bio u crkvi a nakon toga uslediće narodno veselje uz muziku i kuvano vino.

Iz ove crkvene opštine pozivaju pravoslavne vjernike da donesu badnjake koje su na Badnji dan dobili na blagoslov u crkvi i izvrše nalaganje badnjaka koje će početi oko 18 časova i trajaće do ponoći. U ponoć, biće služen Moleban za novo ljeto gospodnje, odnosno molitva u ponoć.

Što se tiče Saborne crkve u njoj neće biti organizovan doček Srpske nove godine uz muziku kao što je bilo na Badnji dan.
Kako nam je rekao starješina hrama Vidoje Lukić, nakon večernje službe biće služena molitva povodom dočeka nove godine po starom kalendaru.

– Neće biti muzike u živo jer će narodno veselje biti održano u staroj gradskoj crkvi, tako da nema potreba da se razjedinjujemo i trošimo, kaže Lukić, a prenosi Zvono Media.