Zvorničanka Marija pobjedila u plivanju za časni krst u Trebinju, plivanje u Malom Zvorniku otkazano, Zvorničani simbolično nastavili tradiciju (FOTO)

Zvorničanka Marija pobjedila u plivanju za časni krst u Trebinju, plivanje u Malom Zvorniku otkazano, Zvorničani simbolično nastavili tradiciju (FOTO)

I pored velikog vodostaja i obilnih padavina posljednja dva dana, na Zvorničkom jezeru obilježen je pravoslavni praznik Bogojavljenja. Da se tradicija ne bi prekikinula pobrinulo se 11 učesnika koji su zaplivali ili obavili pogružavanje.

U Zvorniku već drugu godinu zaredom nema organizovanog plivanja za Časni krst, ali raniji učesnici ove duhovne manifestacije nisu željeli da se tradicija prekine. Učesnici su se okupili na placu Rafting kluba, a osveštani Časni krst je donio Aleksandar Kojić, raniji pobjednik plivanja.

U pogružavannju su učestvovala tri člana porodice Radivojević, otac i dva sina, Branko, Nikola i Stefan, dva člana porodice Divljanović, Slaviša i Vladimir, te Aleksandar Kojić, Bojan Lukić, Luka Erić, Drago Milišević i Vukašin Mišić, a jedina učesnica je bila Nikolina Čonjić, prenio je portal Info Birač.

Zvorničanka Marija pobjedila u plivanju za časni krst u Trebinju, plivanje u Malom Zvorniku otkazano, Zvorničani simbolično nastavili tradiciju (FOTO)

Kako prenosi Blic Zvorničanka Marija pobjedila je u plivanju u Trebinju.

Marijana Krkalović iz Zvornika prva je simbolično došla do Časnog krsta u Trebišnjici, a ove godine zbog nepovoljnih vremenskih uslova nije bilo tradicionalnog bogojavljenskog plivanja za Časni krst, već se veliki broj građana skvasio u vodi i zaplivao nekoliko metara.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je jutros na Bogojavljenje Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg, nakon čega je ulicama Trebinja prošla litija, a vladika Dimitrijo sveštao je vodu u rijeci.

– Gospod pošto je uzeo na sebe naše grijehe na Jordanu, na krstu ih je iznio do kraja. I mi, kad se krstimo dobijamo potpuni oproštaj grijehova, izlazimo pred Boga potpuno čisti, savršeni – rekao je vladika Dimitrije.

Krkalovićeva je rekla novinarima da za Časni krst pliva već 15 godina, da je srećna i počastvovana što je imala priliku da i simbolično ove godine dođe do Časnog krsta.

– Prelijep je osjećaj, ovo svako treba da doživi – rekla je Krkalovićeva.

Među građanima koji su se danas simbolično skvasili u vodi u bio je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji je novinarima rekao da je ove godine tradicionalno plivanje za Časni krst izostalo zbog visokog nivoa rijeke, već se simboličnim ulaskom u vodu obilježilo Bogojavljenje.

– Vladika Dimitrije je blagoslovio da oni koji su planirali da plivaju za Časni krst, ne preplivavaju rijeku, već da priđu rijeci, skvasi se u rijeci Trebišnjici, cjeliva Jevađelje i uzme blagoslov – rekao je Ćurić.

Otkazana plivanja za Časni krst zbog padavina i povećanog vodostaja reke Drine!

Turistička organizacija opštine Mali Zvornik obaveštava građane da je ovogodišnje plivanje za Bogojavljenski krst otkazano zbog visokog vodostaja reke Drine.

Zbog pogoršane vremenske situacije i crvenog meteoalarama kao i najavljenih obilnih padavina i porasta nivoa reka, organizator manifestacije je od strane Hidroelektrane „Zvornik” obavešten da se očekuje dotok vode i preko 2.000 m³/s na reci Drini i da će zbog održavanja kote akumulacije aktivirati prelivne ustave na brani.

Trenutni dotok izmeren na brani u Malom Zvorniku iznosi 2.000 m³/s sa tendencijom porasta. HE „Zvornik” u takvim uslovima, poštujući svoje procedure nije u mogućnosti da obezbedi uslove za bezbedno održavanje manifestacije. Osim toga povećani dotoci prouzrokuju i povećano prisustvo plutajućeg otpada (drvenog, plastičnog, …) što predstavlja dodatni rizik.

Shodno navedenom organizatori manifestacije „Plivanja za Časni krst” su odlučili da ovogodišnju manifestaciju otkažu iz bezbedonosnih razloga uz izvinjenje svim građanima koji su želeli da uzmu učešće. Nadamo se da će sledeće godine biti povoljniji uslovi i da će biti nastavljena tradicija održavanja ove manifestacije. Tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst trebalo je da bude održano danas na Zvorničkom jezeru sa početkom u 12 časova.

Izvori: Turistička organizacija opštine Zvornik / Opštinska uprava opštine Mali Zvornik
Foto: Štab za vanredne situacije opštine Mali Zvornik