Ove nedjelje počinje skijanje na Bukovoj glavi kod Srebrenice, snijeg dodatno uljepšava prirodu

Ove nedjelje počinje skijanje na Bukovoj glavi kod Srebrenice, snijeg dodatno uljepšava prirodu
FOTO: Osmače-opština Srebrenica

Nakon 39 godina kako je na Bukovoj glavi, selo Ćićevci kod Srebrenice instaliran prvi ski lift ove godine skijanje se ponovo vraća u Srebrenicu.

Direktor novoformiranog preduzeća “Javor ski” Miroslav Matić kaže da se o skijalištu već neko vrijeme razgovaralo, a da su aktivni radovi počeli početkom decembra prošle godine.

„Odlučili smo se da građanima Srebrenice i Bratunca ponudimo adekvatan sadržaj tokom zime i oživimo jednu lokaciju koja je bila popularna osamdesetih godina prošlog vijeka“, ističe Matić.

Matić dodaje da je do sada u ovu lokaciju uloženo 100.000 KM i da zvanično skijanje počinje 21. januara gdje pored uređene staze, ski lifta ima i kafić.

On dodaje da je pokretanje “Javor ski” u Srebrenici pomoglo nekoliko firmi među kojima su Eko Box, novi naziv firme Ekonomik, Euromix, kao i Opština Srebrenica.

„Značajna sredstva su do sada uložena iz kreditnog zaduženje i pomoć lokalnih privrednika koji su izašli u susret, dok je Opština Srebrenica pomogla u rješavanju infrastrukture bez čega ovu poslovnu ideju ne bi bilo moguće realizovati“, rekao je Matić.

Uporedo sa pripremom lokacije započeta je i promocija skijališta na kojem se, shodno povoljnom vremenu, očekuje veliki broj gostiju tokom prve zimske sezone.

Ove nedjelje počinje skijanje na Bukovoj glavi kod Srebrenice, snijeg dodatno uljepšava prirodu

Prema riječima upravnika skijališta Milana Ilića obavljeni su svi radovi na pripremi staze i instalaciji ski lifta.

„Dužina skijališta i ski lifta je 300 matera, a na stazi je urađen nasip i rasvjeta za noćno skijanje, a postavljena je i zaštitna ograda. Takođe, svim posjetiocima biće na raspolaganju ski instruktor kao i oprema za izdavanja, a za najmlađe uradili smo stazu za sankanja uz prateće sadržaje“, kaže Ilić.

Milan Ilić je punih dvanaest godina radio na skijalištu na Jahorini i odlučio je da svoje znanje i iskustvo podijeli i sa skijalištem u svom gradu kako bi ono ispunilo minimalne uslove za sigurno skijanje.

Prvo skijalište u Srebrenici otvoreno 1984. godina

Srebrenički novinar i hroničar Sakib Smajlović prisjeća se kako je bilo skijanje i druženje na Bukovoj glavi u prošlom vijeku.

„Skijalište u Srebrenici formirano je 1984. godine kada je Sarajevo bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara. Tada je u Srebrenicu stigla prva žičara koja je postavljena na Bukovoj glavi gdje je urađena i staza“, priča Sakib.

Sakib kaže da je to bila prava atrakcija za Srebreničane i komšije iz susjednih opština, ali i goste iz Tuzle i Sarajevo.

Ove nedjelje počinje skijanje na Bukovoj glavi kod Srebrenice, snijeg dodatno uljepšava prirodu
FOTO: Osmače – opština Srebrenica

„Posebno vikendom na ovoj lokaciji okupljao se veliki broj ljudi. Najvažnije je bilo druženje, ali svakako i skijanje. Održavana su takmičenja za djecu, skijaše, ali i za one koji nisu skijali, a sve u duhu druženja i dobre zabave. To je zasigurno bila najbolja lokacija zimi za ljubitelje skijanja, druženja i planine jer Srebreničani ni susjedne opštine nisu imale sličnu ponudu kao Srebrenica“, dodaje on.

Zbog velikog snijega najčešće se dolazilo pješke praveći prtinu gdje su očevi na leđima nosili djecu koja nisu mogla da se probiju kroz snijeg, ali je sve imalo svoju čar i zadovoljstvo, prisjeća se Sakib.

Od ove godine tradicija je obnovljena, a iz “Javor ski” nadaju se velikom interesu posjetitelja i već naredne godine unapređenju i novim investicijama u ovo skijalište.