Zvornički pčelari pokrenuli inicijativu za nabavku mašine sa automatskom linijom za izradu satnih osnova

Zvornički pčelari pokrenuli inicijativu za nabavku mašine sa automatskom linijom za izradu satnih osnova
????????????????????????????????????

Udruženje pčelara „Bagrem“ pokrenulo je inicijativu da nabavi mašinu sa automatskom linijom za izradu satnih osnova koja košta oko 63.000 evra, kako bi se omogućilo da pčele rade saće na pravom vosku, saopšteno je na sjednici Skupštine ovog udruženja. Ova mašina zadovoljavala bi potrebe pčelara iz okruženja, uključujući Kalesiju i Sapnu iz Federacije BiH, te Mali Zvornik i Loznicu iz Srbije, a u udruženju se nadaju da će se i donatori uključiti u ovu akciju, jer pčelari sami ne mogu da isfinansiraju ovu mašinu.

Na Skupštini je usvojen izvještaj o radu za prošlu, kao i plan rada za ovu godinu, u kojem, između ostalog, stoji da će pčelari iz Udruženja „Bagrem“ organizovano posjetiri beogradski Sajam meda ove godine. Ujedno, profesor Mića Marijanović iz Beograda je održao pčelarima predavanje na temu: Zimovanje i proljećni razvoj pčela.

Predsjednik udruženja Zoran Birčaković istakao da redovno organizuju predavanja na razne teme o pčelarstvu koje predaju eminentni stručnjaci iz ove oblasti kako bi pomogli u radu pčelarima da ne prave greške koje, ukoliko se dogode, skupo koštaju pčelare.

– Udruženje pčelara „Bagrem“ iz Zvornika ima 122 člana koji posjeduju oko 5.500 košnica, dok se pretpostavlja da ima oko 2.500 košnica čiji vlasnici nisu članovi udruženja. Prava je šteta što vlasnici ovih neregistrovanih košnica nisu članovi udruženja, jer bi time smanjili rizike u svojim pčelnjacima. Upravo je zato potrebno i poželjno da svi oni koji se bave pčelarstvom budu organizovani u Udruženju da ispravnim radom sačuvaju pčelnjak i zaštite ga od raznih štetočina i bolesti – rekao je Birčaković.

Govoreći o prinosima osnovnog proizvoda pčela, Birčaković je rekao da je svaka godina po prinosima individualna i da zavisi od klimatskih uslova, pa može da se desi da prinosi iznose pet kilograma meda po košnici do, ako je povoljna godina, 20 kilograma, što je prilično rijetko.

Birčaković je rekao da je saradnja Udruženja „Bagrem“ sa Gradskom upravom Zvornik izuzetno dobra i da po košnici subvencionira 10 KM one pčelare koji imaju od 20 do 49 košnica i koji su registrovani.

– Pčelari koji imaju više o 50 košnica primaju subvenciju od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpkse, naravno ako su registrovani kod resornog ministarstva – naveo je Birčaković.

(Info Birač)