Uhapšena Podrinjka, bivša direktorica Službe za zapošljavanje TK Fatima Budić i šef Odjeljenja općih i pravnih poslova Šemsudin Hasanović

Uhapšena Podrinjka, bivša direktorica Službe za zapošljavanje TK Fatima Budić i šef Odjeljenja općih i pravnih poslova Šemsudin Hasanović

Po nalogu Tužilaštva TK i naredbi Kantonalnog suda Tuzla istražitelji SKP MUP-a TK obavili su pretrese u Službi za zapošljavanje TK, te na još dvije lokacije u privatnim objektima u Sapni i Srebreniku. Dvije odgovorne osobe iz Službe za zapošljavanje TK su lišene slobode. Radi se o bivšoj v.d direktorici i šefu službe općih i pravnih poslova.

Oni su osumnjičeni za zloupotrebu položaja i ovlašćenja a vezano za neregularnosti prilikom provedbe projekta sufinansiranja poslodavaca za zapošljavanje 200 osoba sa evidencije nezaposlenih pod nazivom „Posao za sve 2022.“ u ukupnoj vrjednosti od 1.200.000 KM koji je objavljen u avgustu 2022. godine.

Neregularnosti se odnose na izmijenjene liste poslodavaca kojima su odobrena sredstva za sufinansiranje suprotno uslovima u objavljenom programu, odnosno na to da su favorizirani određeni poslodavci sa kojima su zaključeni ugovori a nisu bili na listi prioriteta, dok su određene firme koje su ispunjavale uslove umjesto njih stavljene na listu za čekanje i tako im je nanesena šteta.

Osumnjičeni će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predati u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac će donijeti naredbu o provođenju istrage i ispitati osumnjičene, nakon čega će se odlučiti koje dalje mjere i radnje će biti poduzete u odnosu na osumnjičene osobe.

Fatima Budić skrenula je pažnju na sebe prije nekoliko godina kada je pisala o svom djetinjstvu provedenom u izbjeglištvu u Sapni i nepravednostima na koje je nailzaila u sredini odrastanja i državnog aparata.

https://dobarportal.net/2020/07/12/fatima-budic-stanovi-su-u-vlasnistvu-opcina-a-raseljene-osobe-nakon-smrti-nasih-roditelja-trebaju-da-se-snadju/