Zaposlene žene Gradske uprave Zvornik na edukativnom predavanju u Domu zdravlja

Zaposlene žene Gradske uprave Zvornik na edukativnom predavanju u Domu zdravlja

U okviru obilježavanja Evropske nedelje prevencije karcinoma grlića materice u zvorničkom Domu zdravlja održano je edukativno predavanje za zainteresovane zaposlene žene u Gradskoj upravi Zvornik.

Načelnik Službe porodične medicine u ovoj zdravstvenoj ustanovi dr Natalija Stević rekla je da se Evropska nedelja obilježava od 23. do 29. januara, ali da je Dom zdravlja produžio aktivnosti na dvije sedmice.

„Projekat podrazumijeva edukativna predavanja, te besplatan ginekološki pregled, papa testo i kolposkopiju. Dva dana aktivnosti ćemo provoditi i u mjesnoj zajednici Branjevo, jer je odziv žena u seoskim sredinama veoma loš.“

Cilj ovih preventivnih aktivnosti je podizanje svijesti o značaju prevencije bolesti, te da se sugrađanke motivišu da misle o svom zdravlju i da učine nešto kako bi ga sačuvale.

„Ovim važnim pregledom mogu da se eliminišu prekancerozne promjene u ranoj fazi bolesti – rekla je Stevićeva koja je upozorila da je karcinom grlića materice treći u svijetu po učestalosti, što je zabrinjavajući podatak.