Vlada Federacije BiH usvojila programe: Za projekte povratka preko 45 miliona KM

Vlada Federacije BiH usvojila programe: Za projekte povratka preko 45 miliona KM

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH predstavilo je programe rada ovog Ministarstva za 2023. godinu.

Za realizaciju projekata u okviru programa planirano je preko 45 milona KM.

Tako je ovim programom obuhvaćena izgradnja infrastrukture u povratničkim mjestima preko 16 miona KM, za zajedničke projekte sa nižim nivoima vlasti i NVO 4 miliona KM, dok je za izgradnju individualnih stambenih jedinica osigurano 5 miliona KM.

Ono što je kontinuitet rada ovog Ministarstava jeste poseban transfera za regiju Srebrenica, za što je predviđeno 5 miliona KM, dok je za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja osigurano 5 miliona KM.

Za humanitarne projekte je izdvojeno 5 miliona KM, a za memorijalizaciju, organizaciju kolektivnih dženaza i ukopa 2 miliona KM. Za saradnju sa iseljeništvom planirano je 800 hiljada KM.

Novi transfer u okviru Ministarstva je podrška projektima u održivom povratku na području općina Drvar, Glamoč, B. Grahovo, B. Petrovac u iznosu od 2 miliona KM.

“Kreirajući programe nastojali smo osmisliti nove prilagodljive projekte prema potrebama povratnika. Time su obuhvaćeni osnovci kada polaze u školu do okončanja studija, kroz različite vidove podrške, do podrške mladima u osnivanju početnog biznisa, zapošljavanja ljudi itd. Nastavljamo sa podrškom mladim ljudima u odrađivanju pripravničkog staža, podrške majkama porodiljama, penzionerima sa najnižom penzijom, javnim kuhinjama. Naravno, pored razvojnih projekata, osigurali smo sredstva i za obilježavanje značajnih datuma i izgradnju memorijalnih centara. Ovo je širok vid podrške i opredijeljeni smo da još značajnije podržimo saradnju sa iseljeništvom kroz svaki vid saradnje”, zaključio je ministar Edin Ramić