Inspektor SIPA otkrio detalje istrage o ubistvu sarajevskih policajaca, ubice se kretale i kroz Zvornik

Inspektor SIPA otkrio detalje istrage o ubistvu sarajevskih policajaca, ubice se kretale i kroz Zvornik
FOTO: Arhv

Suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo direktnim i unakrsnim ispitivanjem svjedoka optužbe Senaida Muminovića, radnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a koji je pričao o istrazi ovog zločina.

Svjedok Muminović, koji je i član istražnog tima koji je bio angažovan u sklopu ovog slučaja, kazao je da je ubistvo policajaca izazvalo veliku uznemirenost svih policijskih agencija, ali i riješenost da se maksimalno angažuju na otkrivanju odgovornih za ovaj zločin.

Ispričao je da je nakon depeše MUP KS i saznanja da se traga za više osoba bilo angažovan na pregledu šireg terena na pravcu bjekstva osumnjičenih, uključujući i izuzimanje zapisa videonadzora te praćenje signala kriptovanog telefona putem baznih stanica. Svjedok je podsjetio da je privremeno izuzet videonadzor s “Pavlović banke” u Istočnom Sarajevu te upućen zahtjev telekom operaterima u BiH za listing, odnosno meta podatke u vezi sa signalom tog telefona.

Nakon uvida u videonadzor došlo se do saznanja o kretanju crnog vozila “seat leon”, korištenog prilikom izvršenja teških krivičnih djela, a analiza traženih podataka o signalu telefonskog uređaja s početnim brojem 0088, kanadskog operatera pokazala je da se radilo o Sky aplikaciji.

Svjedok je naveo da je, budući da sa radilo o kriptovanom telefonu, zatražena pomoć FBI-kancelarije u Sarajevu i Europola, te da su analizirani podaci Cesta FBiH. Prema riječima svjedoka, analiza meta podataka pokazala je da je signal telefonskog uređaja u dva navrata registrovan na području Hercegovine, i to 19. oktobra i 19. novembra 2018. godine, tačnije na području Gruda, gdje su optuženi boravili kod Miroslava Čepe.

Svjedok Muminović podsjetio je da je krajem aprila 2019. godine sačinjen sveobuhvatan izvještaj u kojem su trojica optuženih na temelju analiziranih podataka i komunikacija te izjava svjedoka, identifikovani kao mogući izvršioci.

Podsjetio je, istovremeno, na okolnosti uzimanja izjave od prvooptuženog putem međunarodne pravne pomoći, dok je boravio u zatvoru u Njemačkoj, gdje je uhapšen u avgustu 2019. godine, nakon što je kod njega pronađeno 10 kilogarama marihuane, a koji je ustvrdio da je 25. oktobra 2018. bio u Zvorniku.

Međutim, signal njegovog telefona je oko 23 sata istog dana registrovan na području Sarajeva, baznoj stanici na Sumbulovcu, nakon čega je taj aparat isključen, prenosi Glas Srpske.

Svjedok se u direktnom ispitivanju osvrnuo i na pretrese koji su na temelju operativnih saznanja izvršeni na području Pala, na lokalitetu Kočevik, gdje su pronađeni dijelovi vozila, a na jednom od njih je pisalo “seat”, te na širem području i automatsko i poluautomatsko oružje, dok su u ponovljenom pretresu pronađeni dijelovi puškomitraljeza M-72, call. 7,62 X 39 mm i to tijelo, nožice i zatvarač, kao 20-tak čahura.

Radi se o čahurama koje opštim karakteristikama odgovaraju onima koje su pronađene na mjestu ubistva sarajevskih policajaca. Tužiteljka Šeila Heljić svjedoku je prezentovala službene zabilješke o komunikacijama više osoba koje su koristile Sky, odnosno Anom aplikacije, a osim optuženih tim komunikacijama obuhvaće su druge kriminogene osobe, tako da su zabilježene komunikacije Mladena Samardžića koga su zvali šef i Miloša Božovića, crnogorskog državljanina, koji se najčešće spominje pod Sky-nadimkom Hanibal.

Među njima su i komunikacije između Aleksandra Macana i njegove supruge, te komunikacije s Aleksandrom Nikolićem, Mladenom Samardžićem i Andrijom Markovićem, kao i brojne druge koje su bile operativno relevantne i pomogle u istrazi. Svjedok Muminović je u nastavku višesatnog ispitivanja potvrdio autentičnost i autorstvo prethodno predočenih službenih zabilješki.

U unakrsnom ispitivanju otvorena su brojna pitanja relevantna sa stanovišta odbrane i njihovih branjenika, a koja se, između ostalog, odnose na kriptovani telefonski uređaj, za koji je rečeno kako dosada nije pronađen, te na identifikaciju vozila “seat”, kao i na sam tok i hronologiju istrage.

Tokom svjedočenja spominjana su i druga krivična djela, budući da su bila predmet zaštićenih komunikacija trećih osoba iz kriminalnog miljea.

Optužnica Marinkovića, Macana i Trifkovića tereti da su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje u 4.20, a nakon što su ih policajci zatekli u krađi vozila, ispalili najmanje 20 hitaca u Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su bili u službenom automobilu.

Adis Šehović je preminuo je na licu mjesta, dok je Davor Vujinović, koji je teško ranjen, nekoliko sati nakon toga podlegao povredama, prenosi Fena.

Suđenje Marinkoviću i drugima biće nastavljeno 27. februara kada bi trebalo pristupiti nastavku dokaznog postupka ispitivanjem narednog svjedoka optužbe.