Gluakom je bolest oka koja se može liječiti, preventivni pregled izuzetno važan u borbi sa ovom vrstom oboljenja

Gluakom je bolest oka koja se može liječiti, preventivni pregled izuzetno važan u borbi sa ovom vrstom oboljenja

Glaukom je bolest pri kojoj dolazi do postepenog oštećenja očnog živca i vidnog polja. Ukoliko se na vrijeme ne ustanovi ili adekvatno ne liječi može uzrokovati i potpuni gubitak vida. Oštećenja očnog živca i vida koja nastanu usljed glaukoma su nepovratna.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije glaukom je danas jedan od tri vodeća uzroka sljepoće u svijetu. Povišen očni pritisak se smatra glavnim faktorom rizika za nastajanje glaukoma, ali nije i jedini. Pored njega rizik predstavljaju: povišen krvni pritisak, životna dob iznad 40 godina (glaukom mogu imati svi, međutim njegova pojava je češća nakon 40. godine), glaukom kod bliskog srodnika, visoka dioptrija, šećerna bolest…

U početku bolesti nema očitih simptoma koji bi upozorili pacijenta na gubitak vida, upravo zbog toga glaukom trebamo ciljano tražiti.

Simptomi koji upućuju na glaukom su:
– bol unutar ili iza očne jabučice,
– glavobolja,
– osjetljivost očne jabučice na pritisak,
– peckanje i suzenje oka,
– umor očiju,
– često mijenjanje dioptrije…

Redovni pregledi oka i uspostavljanje dijagnoze su od izuzetne važnosti kada je glaukom u pitanju, jer su oštećenja na oku, očnom živcu, vidnom polju i vidu u slučaju glaukoma nepovratna.

Kompletan oftalmološki pregled možete obaviti u oftalmološkoj ambulanti JZU Bolnica Zvornik svakim radnim danom 07:00 – 14:30 časova.
Redovnim preventivnim pregledima sprečite gubitak vida ranom dijagnozom glaukoma i započnite terapiju na vrijeme!