Uskoro nova Vlada TK: Ko su ministri i kako su podijeljeni resori?

Uskoro nova Vlada TK: Ko su ministri i kako su podijeljeni resori?
FOTO: Fedahija Ahmetović novi ministar u Vladi TK-a koji dolazi iz Podrinja i trenutno živi u podrinju (Sapni)

Nova Vlada Tuzlanskog kantona bit će imenovana u srijedu, 22. marta, a predvodit će je aktuelni premijer Irfan Halilagić, koji je od Stranke demokratske akcije (SDA) dobio povjerenje da nastavi posao koji je na čelu kantonalne Vlade započeo u februaru prošle godine.

U Skupštini TK već duže vrijeme postoji stabilna većina koju pored SDA, koja ima 13 zastupnika, čine još Demokratska fronta (DF) sa četiri, dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) koji djeluju zajedno s SDA, dva nezavisna zastupnika koji su napustili Stranku za BiH (SBiH) i jedan zastupnik Socijaldemokrata (SD) BiH. To su ukupno 22 zastupnika, a za minimalnu većinu potrebno je 18 ruku.

SDA je pored premijera pripalo i osam ministarskih pozicija, a kako saznaje Faktor.ba, sva imena bi trebala biti poznata u ponedjeljak, kada je zakazana sjednica Izvršnog odbora stranke u TK.

Nezvanično ovaj portal saznaje da bi Suad Mustajbašić mogao ostati ministar finansija, Ahmed Omerović (rođen u Glogovoj kod Bratunca) ministar obrazovanja i nauke, Hajrudin Mehanović trebao bi zadržati resor unutrašnjih poslova, a Edin Duraković (rođen u Vlasenici) privrede. Kada su u pitanju nova imena, Fedahija Ahmetović (Sapna) favorit je za ministra za rad i socijalnu politiku. Ipak, sve je u domenu spekulacija sve dok Izvršni odbor SDA TK ne donese konačnu odluku.

Kada je u pitanju Demokratska fronta, imena novih ministara već su poznata, saznajemo iz vrha ove stranke u TK. Ministrica pravosuđa i uprave trebala biti Nataša Marošević, novi ministar za kulturu, sport i mlade bit će Damir Gazdić (rođen u Vlasenici), a resor trgovine, turizma i saobraćaja pripast će Denisu Bećiroviću.

Poziciju ministrice prostornog uređenja i zaštite okolice zadržat će Anela Ajšić, koja je napustila Stranku za BiH, ali ima podršku dva nezavisna zastupnika, koji su dio vladajuće većine.