Divič kod Zvornika – jedan od dragulja rijeke Drine (uz prelijepe fotografije)

Zvorničko naselje Divič i istoimeno jezero na rijeci Drini veoma su posjećeni tokom ljeta, a posjetitelji mogu uživati u različitim sportskim aktivnostima, poput plivanja, skijanja na vodi, veslanja ili u vožnji čamcima.

Divič - biser Drine

Jezero, koje je napravljeno 1955. godine gradnjom brane na najužem djelu rijeke, na izlasku iz čuvenog drinskog kanjona, bogato je različitim vrstama ribe, pa je zanimljivo i ljubiteljima ribolova, ali i onima koji sa terase ugostiteljskog objekta posmatraju dešavanja.

Ne prođe skoro ni jedan dan, a da se Nedim Pezerović ne okupa u jezeru. Dok su zimski dani prilično monotoni, ljeti je, kaže, situacija i slika Diviča potpuno drugačija.
Posjetioci dolaze i iz inostranstva

– Iz inostranstva dođe dosta drugova koje poznajem pa se zajedno kupamo. Sa čamcem se nekada odemo kupati. Uživamo. Na stijene nekada odemo, do Vidikovca i skačemo – navodi Pezerović za Anadolu Agency.

Vozeći se čamcem po površini zelenog jezera, Munever Kuršumović, koji je rođen u Diviču, a živi i radi u Njemačkoj, priča o tome da sa porodicom na ovom mjestu provodi svaki slobodan trenutak.

– Proputovao sam dosta svijeta, Evropu uz duž i poprijeko, ali nigdje se čovjek ne može naspavati i odmoriti kao u svojoj kući, odnosno u blizini ove rijeke, naše prelijepe Drine – kaže Kuršumović.

Divič 3

Kuršumovićev rođak Muharem Kapidžić od skijanja na vodi ne odustaje ni u 66. godini.

– Ja sam imao lomova, operisao sam meniskus, ali šta znam. Ako bude gusto, samo se spustim. Može uvijek biti svašta, ali naučili smo tako da možemo uvijek izbjeći nezgodne situacije – navodi Kapidžić.

Divič 2

U posjetu ovom mjestu došla je i Nizama Šehović iz Tuzle. U razgovoru za AA kazala je da je šteta što mnogi građani do sada nisu otkrili ovaj ˝drinski biser˝.

– Bilo bi lijepo da se malo turizam ovdje promovira. Baš sada pričam sa sestrom kako je lijepo i kako mi inače u Bosni imamo krasnih predjela, ali slabo se reklamiramo – kazala je Nizama.

Osim vodenih sportova, pored jezera se nalaze stadion i teren za odbojku na pijesku, kao i manje dječije igralište. Iako ima još prostora za unaprijeđenje ove lokacije, nesumnjivo je da Divič ima veliki potencijal da postane turističko odredište ovog dijela Bosne i Hercegovine.
U nastavku možete pogledati još nekoliko fotografija ovog prelijepog jezera na rijeci Drini.

Divič 4
UO “Burun” – kvalitetna hrana i perfektna usluga

Divič 5


Divič 6
Hotel Vidikovac – sa tarase ovog hotela pruža se neopisivo lijep pogled na Zvorničko jezero.

Divič 7

(Faktor.ba/Zvornički.ba)

Podijelite nas :

PREPORUČENO

Donacija za Zvornički.ba
Vaša e-mail adresa:

3.956 Comments