Kula Grad: Nesvakidašnji vjerski objekat privlači sve veći broj posjetilaca

Naseljem Kula Grad iznad Zvornika dominiraju s jedne strane velika drevna tvrđava i turbe čuvenog sufijskog šejha Hasana Kaimije, a s druge džamija sa pet munara, koju je svojim sredstvima i većim dijelom rukama izgradio mještanin Avdo Tučić.

dzamija pet munara Kula Grad
Autor članka  je M. Berbić, odnosno redakcija Dnevnog avaza, a mi Vam ga u cijelosti prenosimo:

Veliki poduhvat

Zanimljivo je da je rahmetli hadži-Avdo istovjetan objekt podigao čak dva puta. Prva džamija izgrađena je i svečano otvorena 1989. godine, a kao i sve islamske građevine u ovom dijelu Podrinja, porušena je tri godine poslije. Nakon povratka na svoje, ovaj vrijedni čovjek i veliki pobožnjak na istom mjestu napravio je novu džamiju. Hadžija Avdo umro je 2007. godine, a brigu o svom životnom djelu povjerio je najmlađem od trojice sinova Mehmedu. Rahmetlija i njegovi sinovi Mustafa, Ibrahim i Mehmed sa porodicama su se među prvima vratili na Kulu Grad i sami obnovili svoje kuće, odbijajući svaku pomoć sa strane i upućujući je komšijama i rođacima za koje su smatrali da su u stanju veće potrebe. Čuveni kuljanski stolari u prvim godinama povratka u vrijeme velike oskudice, gradeći džamiju, uspjeli su napraviti veliki poduhvat. – Ocu je, kako mi je pričao, u snove često dolazilo da treba sagraditi džamiju kakva je sada i na ovom mjestu i on je taj amanet ispunio. Zanimljivo je da je preselio na ahiret baš 7. maja, na Dan džamija, što je za mene neki išaret. Na samrti mi je dao ključeve svoje džamije i zadužio me da se brinem o njoj – govori Avdin sin Mehmed Tučić, povratnik u naselje Kula Grad i otac petero djece. Kula Grad ima svoju centralnu džamiju sa stalnim imamom, a u hadži-Avdinoj se u posebnim prilikama obavljaju dnevni namazi, džume i teravije. Džamija sa pet munara danas je velika atrakcija i objekt po kojem je Kula Grad nadaleko poznat. Veliki broj posjetilaca iz Bosne i Hercegovine i dijaspore svakodnevno obilazi ovu džamiju. – Neki dođu samo da vide objekt i da naprave fotografije. Većina uđe, obavi namaz i prouči dovu za sebe i za svoje najbliže, a mnogi ostave i dobrovoljni prilog. Od tih sredstava ja plaćam struju i pokrivam ostale troškove, a što pretekne, uložim u krečenje i održavanje – dodaje Mehmed Tučić. Kapija Bosne Ističe da mu je rahmetli otac preporučio da ostane na svom ognjištu i da se ne brine za egzistenciju i život, jer su, kako je govorio, mnogi zulumćari nasrtali na ovaj dio naše zemlje, ali je Kula Grad bila i ostala kapija Bosne..

Preživio logore i ranjavanje

Mezar Avdo TučićKula Grad je, osim po historijskim znamenitostima, poznat i kao mjesto gdje je pružen prvi organizirani otpor agresoru na BiH. To je pomoglo susjednim općinama i naseljima da se pripreme za odbranu. Nakon pada Kula Grada, hadži-Avdo je bio zatočen u nekoliko srpskih logora. Preživjeli logoraši kažu da je i u najtežim trenucima bio smiren i davao im uputstva kako da se ponašaju, što je mnogima spasilo živote. Nakon oslobađanja iz logora, teško je ranjen u Sapni, ali je čudesno preživio. Svi oni koji su bili s njim u tom periodu, sjećaju se da nijednog trenutka nije sumnjao da će se vratiti u svoje mjesto i ponovo napraviti džamiju i sve se, na kraju, i obistinilo.

(Dnevni avaz)

Podijelite nas :

PREPORUČENO

Donacija za Zvornički.ba
Vaša e-mail adresa:

One Comment

  • Great paintings! This is the kind of info that are supposed to be shared across the web. Disgrace on Google for no longer positioning this publish higher! Come on over and visit my web site . Thanks =)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.