Otvaranje regionalne deponije na Crnom vrhu kod Zvornika rešilo je problem divljih deponija u devet opštine RS i FBiH, ali je funkcionisanje samog preduzeća već otežano.Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

Aleksandar Vračević, direktor JP „Regionalna deponija“ kaže da su komunalna preduzeća iz FBiH prva počela sa odlaganjem smeća od decembra meseca prošle godine, dok su ostali počeli da odlažu čvrsti otpad u martu ove godine.

Regionalna deponija u Zvorniku sve lošije posluje: Opštine zaboravile da plate odlaganje otpada
Najsavremenija deponija u cijelom regionu

– Ono što iznenađuje jeste činjenica da su u svim opštinama iz kojih se otpad dovozi na našu deponiju komunalnim preduzećima dozvolili ili povećanje cena usluga ili neke subvencije kako bi pokrili povećnje troškova za odlaganje smeća na deponiji, ali smo za kratko vreme u potraživanju više od polovine fakturisanih sredstava. Iskreno verujem da će opštine koje već sad posle nekoliko meseci duguju da će sva potraživanja da izmire  – tvrdi Vračević.

Aleksandar Vračević

Foto: Rade Jokić / RAS SrbijaAleksandar Vračević

On ne krije i da su sve opštine saglasne kad su u pitanju cene za dovoz otpada.
-Važno je istaći da su sve opštine potpisale saglasnost oko cene dovoza tone otpada na deponiju. Zbog svega toga meni nije jasno zašto opštine ne izmiruju svoje obaveze – kaže Vračević i dodaje da se nada da će u narednom periodu sistem naplate biti uredniji.

On je naveo da se sada dnevno doveze na deponiju oko 70 tona otpada, što je oko 75 odsto projektovanog dnevnog kapaciteta. Na deponiji nema sortirnog centra, a niti se radi reciklaža otpada. Ipak, je rukovodstvo deponije sklopilo ugovore sa privatnim preduzećima čiji radnici odlažu različite vrste otpada koji se kasnije predaje u veće centre gde se radi reciklažni postupak.

– Oni svakodnevno sa deponije sklone oko jedne tone različitog materijala, a najviše plastičnih flaša, limenki, železa i kartona. Naša finansijska korist od tog posla nije velika, odnosno imamo mesečni prihod po ovom osnovu od oko 2.000 KM. No, mnogo je veća ušteda što oni kupe kabasti materijal pa ne moramo da angažujemo svoje mašine, ali i zbog činjenice da se taj materijal ne zadržava na deponiji te povećava njen kapacitet koji je predviđen za period od dvadeset godina – kaže Vračević i dodaje da su u prošloj godini za kratak period rada imali pozitivan saldo te da je lokalna skupština usvojila njihov godišnji izveštaj o radu.

– U prošloj godini smo imali prihode od 22.473 KM, dok su rashodi iznosili 21.284 KM, te nam je bruto prihod bio 1.189 KM – ističe Vračević.

Regionalna deponija na Crnom vrhu rađena je kreditnim sredstvima Svetske banke u procentu od 90 odsto potrebnih sredstava, dok je 10 odsto novca obezbedila Vlada Republike Srpske i urađena je po svim svetskim ekološkim sandardima. Otplata rata kredita počeće krajem 2018. godine, a ukupno kreditno zaduženje iznosi nešto više od 6.383.000 KM.

Deponija za osam opština i Grad Zvornik

Ragionalna deponija počela je da se gradi 2010. godine, a prve količine otpada su primljene prošle godine. Deponija je centar za odlaganje otpada za opštine Bratunac, Srebrenicu, Miliće, Vlasenicu, Osmake, Šekoviće, Sapnu i Kalesiju, te Grad Zvornik.

(blic.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *