Planinari Udruženja ''Korak'': Apel nadležnim institucijama da hitno reaguju u cilju zaštite zdravlja stanovništva ugroženog dimom požara na deponiji u Karakaju

PEU Korak izražava zabrinutost činjenicom da već tri dana gori požar na divljoj deponiji kraj Drine, u blizini naselja Ekonomija, a da se stanovništvu koje je direktno pogođeno ovim zagađenjem nisu dala jasna uputstva i mjere zaštite niti od strane lokalne samouprave niti od strane nadležnih zdravstvenih institucija.

Od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske zahtjevamo hitnu reakciju sa jasnim preporukama građanima kako da se ponašaju i zaštite od zagađenja.

Od Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske zahtjevamo da hitno izvrši mjerenja kvaliteta vazduha u sledećim naseljima: Karakaj, Ekonomija, Čelopek, Ulice, Meterize, uže gradsko jezgro Grada Zvornika.

Takođe, očekujemo da nakon izvršenih mjerenja Institut izda saopštenje javnosti sa konkretnim podacima o kvalitetu vazduha: koja vrsta mjerenja je preduzeta i kakvi su dobijeni rezultati.

Od nadležnog tužilaštva očekujemo da u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima pokrene istragu ukoliko postoje osnovane sumnje da se na području divlje deponije kraj Drine protivzakonito i dalje odlaže miješani komunalni otpad, umesto da se odlaže na Regionalnu deponiju na Crnom Vrhu.

Od Grada Zvornika očekujemo da u kratkoročnim mjerama izvrši koordinaciju sa svim nadležnim tijelima i institucijama kako bi se požar što prije stavio pod kontrolu i ugasio uz zaštitu zdravlja građana, a u dugoročnim mjerama očekujemo da riješi problem postojanja divlje deponije kraj rijeke Drine uz strogo sankcionisanje svih fizičkih i pravnih lica koja i dalje odlažu otpad na divlju deponiju.

Zahvaljujemo se pripadnicima Profesionalne vatrogasne jedinice Zvornik koji se izlažu direktnim rizicima po sopstveno zdravlje kako bi pokušali da požar stave pod kontrolu.

Osuđujemo svaki javni pokušaj diskreditacije vatrogasaca tokom obavljanja svojih radnih aktivnosti na gašenju ovog visokorizičnog požara.
Ovakvi požari se najčešće javljaju u dubljim slojevima otpada, te je i samo gašenje otežano.

Planinari Udruženja ''Korak'': Apel nadležnim institucijama da hitno reaguju u cilju zaštite zdravlja stanovništva ugroženog dimom požara na deponiji u Karakaju

Upozoravamo javnost da se tokom požara ovakvog tipa deponija u vazduhu oslobađaju visoko kancerogene materije poput dioksina i furana.
Svima koji su direktno pogođeni dimom preporučujemo da ne izlaze iz svojih domova i da prozore i vrata drže zatvorenima.

Ukoliko morate da boravite na otvorenom prostoru koje je pogođeno dimom, savjetujemo da koristite visokofiltrirajuće maske za usta i nos uz konsultacije sa farmaceutima.

Ukoliko se osjećate loše nakon ili tokom izloženosti dimu, savjetujemo vam da hitno potražite pomoć ljekara.

Telefoni službi:
MUP – 122
Vatrogasci – 123
Hitna Pomoć – 124

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *