Od početka oktobra počinje vađenje krvi za prentalno testiranje

Bolnice širom Republike Srpske spremno dočekuju oktobar, kada bi već prvog ponedjeljka u tom mjesecu trudnice mogle da daju uzorke krvi za neinvazivnu prenatalnu analizu (NIPT), kojom se određuje rizik od poremećaja hromozoma kod fetusa.

Na radost svih parova koji planiraju potomstvo, zdravstvene ustanove privode kraju posljednje pripreme za uvođenje nove usluge koju će u potpunosti finansirati Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Fond je trudnicama uz uputnicu nadležnog ljekara u proteklih nekoliko mjeseci refundirao troškove ove analize u privatnim laboratorijama.

Međutim, kada se obezbijede uslovi za NIPT na Univerzitetskom kliničkom centru RS, kako su naveli u Fondu, to više neće biti praksa, što se kako je ranije najavljeno očekuje od oktobra.

Direktor Bolnice Gradiška Rajko Dodik rekao za Glas Srpske da su sa predstavnicima UKC, koji će preuzimati uzorke i dalje prosljeđivati na analizu, potpisali ugovor.

– Naša obaveza je da trudnici izvadimo krv i po već utvrđenim propisima pošaljemo na UKC. Dogovoreno je da će laboranti u bolnicama krv za prenatalni test trudnicama uzimati samo ponedjeljkom, jer uzorak treba u roku od tri dana od momenta uzimanja da bude analiziran – rekao je Dodik.

Za uvođenje nove usluge spremna je i Bolnica Zvornik, a direktor ove zdravstvene ustanove Ivan Popović je istakao da su ostale neke sitnice koje rješavaju u hodu te da će i to biti završeno do oktobra.

– Ovi uzorci, kao i svi ostali koje šaljemo u Banjaluku na analizu, biće transportovani našim sanitetskim vozilom uz sve potrebne mjere, koje propisi nalažu – rekao je Popović.

Direktor Bolnice Nevesinje Velibor Milivojević kazao je da ova ustanova već sad, što se tiče spremnosti, može početi sa uzimanjem uzoraka.

– Čim dobijemo zeleno svjetlo od UKC da možemo slati uzorke krvi trudnica na analizu mi ćemo početi da pružamo tu uslugu – istakao je Milivojević dodajući da je osoblje ove bolnice osposobljeno za pružanje nove usluge, jer je gotovo isti postupak i kod drugih uzorkovanja.

Direktor trebinjske bolnice Nedeljko Lambeta kazao je da je već stigao veći dio potrebnog materijala za ovu analizu.

– Dobili smo smjernice za ginekologe šta treba da urade. Naš kadar je već osposobljen i za tu uslugu, koja će mnogo da značiti trudnicama, koje su do sada zbog prenatalnog testa išle u Mostar i to o svom trošku – rekao je Lambeta.

Olakšanje
Da će ova usluga u javnim zdravstvenim ustanovama i te kako olakšati trudnicama smatra i predsjednica trebinjskog Udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebe” Snježana Misita.

– Svakodnevno nam se obraćaju žene sa pitanjima kada će prenatalno testiranje biti dostupno i u bolnicama – rekla je Misita, dodajući da će to sigurno podstaći parove da se lakše odluče na potomstvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *