Izgradnja prve dionice nasipa: Niče drinski nasip u Janji

„Radovi na izgradnji prve dionice drinskog nasipa u Semberiji uveliko su odmakli. Radi se o dionici nasipa od ušća rijeke Janje u Drinu do ustave u Janji u dužini od 2.816,80 metara, kao najkritičnijem dijelu za odbranu Semberije od poplava rijeke Drine“, saopšteno je iz JU Vode Srpske.

Na ovoj dionici podiže se klasični zemljani nasip u dužini oko 2.400 metara, a već su završeni radovi na izgradnji visokog parapetnog zida u dužini oko 400 metara kao sastavnog dijela ove dionice drinskog nasipa.

Izvođač radova na ovom projektu, konzorcijum „Bijeljina put – Prijedor putevi“ realizuje radove prema planiranoj dinamici, mašine i ljudstvo svakodnevno su na terenu.

Po završetku radova širina krune zemljanog dijela nasipa biće šest metara. Takav nasip, uz armirani parapetni zid, zaštitiće ovaj dio Semberije od visokih vodostaja.

Drinski nasip u Semberiji je jedan od prioriteta i za to su obezbijeđena finansijska sredstva u iznosu oko 2,4 miliona konvertibilnih maraka za izgradnju prve dionice nasipa.

Vlada Republike Srpske nastaviće finansiranje dalje izgradnje drinskog nasipa, kako bi Semberija u potpunosti bila zaštićena od poplava rijeke Drine, dodaje se u saopštenju JU Vode Srpske.

Izvor: vodesrpske.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *