Prva sedmica u oktobru izrazito nestabilna, česta smjena lijepog i kišnog vremena

Ugledni meteorolozi koji uglavnom predviđaju tačne vremenske prognoze, okupljeni oko facebook stranice BH Meteo ba objavili su ovosedmičnu prognizu vremena, a koju u nastavku prenosimo u potpunosti:

Jesen sve ozbiljnije “pokazuje zube”. Na Bjelašnici jutros -5°C, a prvi slab, prizeman mraz zabijelio je i pojedine niže krajeve. Pred nama je izrazito nestabilna sedmica. Nakon stabilnijeg početka, od srijede nove, nerijetko obilnije padavine.

UTORAK(01.10.) – Prvi dan oktobra započinjemo uz još jedno hladno jutro. Na planinskim mrazistima centralne i istočne Bosne lokalno umjeren mraz, u nizinama slično kao i jutros.

Tokom dana uz pretežno sunčano vrijeme ugodnije uz temperature većinom 16 do 20°C, na jugu do 23°C.

SRIJEDA(02.10.) – Naoblačenje sa zapada. U poslijepodnevnim i večernjim satima najprije u dijelovima sjeverozapadne Bosne moguća kiša koja bi se kasnije u noći na četvrtak proširila na ostatak zemlje. Vjetar u okretanju na jugo, i uz porast naoblake temperature u porastu.

Jutarnje temperature od oko 3C na istoku do oko 12C na zapadu. Tokom dana većinom 21 do 26°C.

U ČETVRTAK(03.10.) i PETAK(04.10.) – Uticaj sredozemne ciklone uz kišu, pljuskove lokalno praćene grmljavinom. Padavine se očekuju u svim krajevima. Obilnije u Hercegovini i na zapadu Bosne gdje nije isključena mogućnost da zbog veće količine kiše u kratko vrijeme bude i lokalnih bujičnih poplava.

Dolaskom padavina temperature u padu, nešto blažem u odnosu na proteklo zahlađenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *