CIK je na posljednjoj sjednici izrekao i još jednu kaznu za zloupotrebu javnih resursa, i to ponovo PDP-u i ponovo zbog Draška Stanivukovića.

Zbog govora mržnje je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine odlučila kazniti SNSD sa 5.500 KM, a njihovog kandidata za načelnika Istočnog Starog Grada Miljana Jovičića sa 7.500 KM.

Jovičić je, prema obrazloženju, na tribini između ostalog rekao da će zbog odlaska stanovništva “imati načelnika Bošnjaka, što niko ne želi” i to “mora biti spriječeno”.

CIK je cijenio da su ove izjave date s namjerom izazivanja međuetničke mržnje i netrpeljivosti.

Osim za govor mržnje, CIK je na posljednjoj sjednici izrekao još jednu kaznu za zloupotrebu javnih resursa, i to ponovo PDP-u i ponovo zbog Draška Stanivukovića, aktuelnog gradonačelnika Banje Luke i kandidata za istu funkciju na predstojećim Lokalnim izborima 2024.

Stanivuković je, kako je rečeno, dijelio poklon bonove za legalizaciju objekata, ali sa svojim potpisom koji uz koji nije navedena riječ “gradonačelnik”.
– Time je resurse Grada prikazivao kao svoje. Prijedlog je da PDP bude kažnjen sa 7.000 KM – pojašnjeno je na sjednici na kojoj su članovi CIK-a i usvojili ovakav prijedlog.

Zbog preuranjene izborne kampanje CIK je na istoj sjednici kaznio Demokratsku frontu sa 4.000 KM, Laburističku stranku sa 3.500 KM, te Socijalističku partiju Srpske-Goran Selak s 3.000 KM.

Na kraju sjednice je napomenuto i to da je CIK pokrenuo postupak po službenoj dužnosti zbog bilboarda postavljenog u Posušju na kojem piše ustaški pozdrav “za dom spremni”, a radi se o predizbornom plakatu Hrvatske stranke prava.

Na dodatne provjere nadležnoj službi CIK-a je vraćen predmet koji se odnosi također na Laburističku stranku, kao i na Ujedinjenu Srpsku. Prvobitni prijedlog službe je bio da se postupci protiv ovih stranaka obustavljaju.

CIK je naime razmatrao prigovor koji se odnosi na to da Javno preduzeće Komunalije iz Velike Kladuše postavljalo plakate kandidata Laburista za načelnika Amira Đogića. Đogić je ujedno i direktor ovog javnog preduzeća.

– Nije se moglo utvrditi da je Javno preduzeće Komunalije postavljalo plakate. Oni to i negiraju – rečeno je na sjednici CIK-a.

Vanja Bjelica-Prutina, član CIK-a, potom je između ostalog istakla da su dužni utvrditi sve činjenice i okolnosti, te da treba zatražiti dokaze kako bi bila utvrđena istinitost navoda iz Komunalija.

S obzirom na to da su otvorena pitanja koja imaju smisla, kako je napomneuto u CIK-u, slijede dodatne provjere i ovaj predmet je skinut s dnevnog reda posljednje sjednice.

Sličan slučaj je i sa navodima koji se odnose na to da su u Domu zdravlja u Stanarima dijeljeni reklamni materijala kandidata Ujedinjene Srpske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *