Gradonačelnik posjetio pripremno odjeljenje u naselju Ulice, počela predškolska nastava u 10 odjeljenja na teritoriji cijelog Zvornika (FOTO)

Prvog oktobra počela je predškolska nastava za mališane na području grada Zvornika. Bojan Ivanović, gradonačelnik Zvornika posjetio je pripremno odjeljenje u naselju Ulice u kome je grupa od 18 djece.

„Danas smo u naselju Ulice gdje imamo predškolsko odjeljenje. Zvornik je jedina lokalna zajednica u Republici Srpskoj, koja finansira predškolsko obrazovanje u svakoj mjesnoj zajednici, u kojoj ima određeni broj djece. Zasad je to 10 odjeljenja, a imamo u najavi i jedanaesto. Mi nastavljamo ulagati u mlade, jer je to budućnost našeg grada i sigurno će neko od njih voditi našu zajednicu u budućnosti,“ rekao je gradonačelnik Ivanović.

U oktobru mjesecu biće ukinute liste čekanja za upis djece u vrtić, zahvaljujući Predsjedniku Republike Srpske, koji je odobrio 150.000 KM i uz sopstveno učešće Grada Zvornika, rečeno je tokom posjete. Predškolski program na području Zvornika počinje u oktobru i traje do maja naredne godine, dok u drugim lokalnim samoupravama taj proces je od marta do maja. Program predškolskog obrazovanja namijenjen je prvenstveno djeci, koja do sada nisu pohađala neki oblik institucionalnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja i predstavlja pripremu djece za polazak u školu, istakla je Maja Soro, direktorica dječijeg vrtića „Naša radost“.

„Djeca, kroz ovaj program stiču znanja, koja će kasnije u školi nadograđivati, razvijaju osjećaj empatije, tolerancije, međusobne povezanosti, pripadnosti grupi, te usvajaju određene navike i vještine. Mi se trudimo da svake godine promovišemo značaj pripremnog programa i da kod roditelja budimo svijest o tome koliko je značajno ulaganje u predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Sve pomenuto doprinosi cjeloživotnom razvoju djece, ali i da kada krenu u školu postižu bolje rezultate tokom formalnog obrazovanja,“ rekla je Soro.

Trenutno je upisano 150 mališana raspoređenih u 10 pripremnih grupa. Dodatno, u četiri objekta vrtića postoji šest vaspitnih grupa istog godišta. To predstavlja ukupno oko 180 djece koja će iduće godine da krenu u školu. Ovakvom organizacijom, predškolskim obrazovanjem biće obuhvaćeno između 90 i 95 posto mališana sa teritorije grada Zvornika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *