UINO BiH: Uvoz pošiljki međunarodne pomoći i drugih pošiljki u BiH zbog elementarnih nepogoda mora ići po utvrđenim propisima

Uprava za indirektno oporezivanje obavještava sve zainteresirane iz inostranstva o carinskom postupanju u vezi uvoza pošiljki međunarodne pomoći u zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara, te pošiljki humanitarne pomoći za pogođene elementarnom nepogodom koja je početkom oktobra 2024. godine zadesila određena područja u BiH .

Detaljno se nalaze propisi u vezi međunarodne koordinacije, te način i postupak prelaska državne granice, kao i određeni propise u vezi međuresorne koordinacije, te načina i postupka prelaska državne granice prilikom primanja i/ili upućivanja međunarodne pomoći u zaštiti i spasavanju. Među tim propisima, nalaze se i određeni (ne svi) međunarodni sporazumi između BiH i drugih država o suradnji u zaštiti prirodnih i drugih katastrofa, koji su u osnovi ”tipskog” sadržaja, a sadrže i određene odredbe koje su od značaja za carinsko postupanje u vezi navedene međunarodne pomoći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *